Dura Vermeer

Noord-Holland - 19 april 2011

Zo strak als een biljartlaken

Dura Vermeer Infrastructuur regio''s Noord West en Midden West beproeven bij groot asfalt onderhoud aan de N245 een innovatieve voorlader van Vögele. De eerste resultaten zijn zichtbaar. "De weg is zo strak als een biljartlaken."

De Vögele MT 3000-2 Offset Voorlader werd vorig jaar gepresenteerd op de Bauma 2010 en wordt nu voor het eerst in Nederland ingezet. In opdracht van de Provincie Noord-Holland wordt door Dura Vermeer Infrastructuur regio''s Noord West en Midden West over een weglengte van vijf kilometer een 6,5 centimeter dikke onderlaag vervangen en een
3,5 centimeter dikke nieuwe deklaag aangebracht. "De machine maakt de hoge verwachtingen waar. Wat direct opvalt, is het vlakke resultaat. De weg is zo strak als een biljartlaken," aldus innovatiemanager Laurens Smal van Dura Vermeer.

De innovatieve voorlader koppelt volgens Smal gebruiksgemak aan een functionele werking. "Het is een handzame machine met veel gebruiksmogelijkheden en een grote capaciteit." Een vrachtwagenlading van 30 ton kan in een minuut worden verwerkt. Door de grote zwenkhoek kan de voorlader meerdere machines bedienen. "Het afwerken en verdichten met inzet van deze machine geschieden op een gelijkmatige wijze en continu. Uiteindelijk resulteert dat in een tijdwinst van circa 15 procent" is zijn inschatting.

Levensduur
Via een transportband komt het asfaltmengsel in de ontvangstbakken van de voorlader. De contactloze materiaaloverslag naar de afwerkmachine vereffent temperatuurverschillen. Door een gelijkmatige menging is het asfaltmengsel qua gradering en temperatuur homogeen. De voorlader garandeert volgens de innovatiemanager een kwalitatief beter eindproduct. "De gelijkmatige laagdikte zorgt voor een homogene verdichting. Uiteindelijk moet dat leiden tot een langere levensduur van de verharding."

Rust
De machine kenmerkt zich verder door een groot gebruiksgemak, is handzaam en verbruikt minimale brandstof. "Gebruikers zeggen veel meer rust in hun werk te hebben. Onze verwachting is ook dat de energieprestatie beter is."

Overigens is nog niet alles uitgetest. "De onderhoudsvriendelijke machine biedt ook de keuze voor halfautomatisch bedrijf. Die optie willen we deze week nog uitproberen."
Het gaat overigens nu om een prototype. Vögele zal de machine nog op een aantal details aanpassen en start dit najaar met de nul serie. Dura Vermeer is voornemens om zo'n machine aan te schaffen
---