Rijksoverheid

Eerste No Waste Award moet voedselverspilling tegengaan

Nieuwsbericht | 19-04-2011

De meest innovatieve samenwerking om voedselverspilling tegen te gaan krijgt in het najaar van 2011 de No Waste Award. Dat werd maandag 18 april 2011 tijdens het eerste No Waste Dinner in Maarssen bekend gemaakt.

Foto: Marcel Bonte - Kok Rudolph van Veen bereidt de maaltijd voor

`Afgekeurd voedsel'

Tijdens het diner kookten topkoks Jonathan Karpathios, Nick Bril, Niven Kunz en Rudolph van Veen met `afgekeurd' voedsel om duidelijk te maken dat veel eten verspild wordt. Veel voedsel dat niet helemaal voldoet wordt verwerkt tot compost of veevoer, terwijl het gewoon gebruikt kan worden.

20 procent minder verspilling

Het No Waste Dinner was de aftrap van een campagne van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie die ervoor moet zorgen dat er in 2015 20 procent minder voedsel wordt verspild.

Innovatie

Tussen de gangen door inspireerden Jort Kelder en Alain Caron de vertegenwoordigers van bedrijfsleven en instellingen om nieuwe oplossingen te bedenken voor voedsel dat bedoeld is om op te eten, maar om een of andere reden anders wordt gebruikt. Dat kan variëren van logischer transport, innovatie van het product of betere samenwerking tussen de bedrijven in de keten.