Rijksoverheid
Eerste No Waste Award moet voedselverspilling tegengaan
Nieuwsbericht | 19-04-2011
De meest innovatieve samenwerking om voedselverspilling tegen te gaan
krijgt in het najaar van 2011 de No Waste Award. Dat werd maandag 18
april 2011 tijdens het eerste No Waste Dinner in Maarssen bekend
gemaakt.
Foto: Marcel Bonte - Kok Rudolph van Veen bereidt de maaltijd voor
`Afgekeurd voedsel'
Tijdens het diner kookten topkoks Jonathan Karpathios, Nick Bril, Niven
Kunz en Rudolph van Veen met `afgekeurd' voedsel om duidelijk te maken
dat veel eten verspild wordt. Veel voedsel dat niet helemaal voldoet
wordt verwerkt tot compost of veevoer, terwijl het gewoon gebruikt kan
worden.
20 procent minder verspilling
Het No Waste Dinner was de aftrap van een campagne van het ministerie
van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie die ervoor moet zorgen dat
er in 2015 20 procent minder voedsel wordt verspild.
Innovatie
Tussen de gangen door inspireerden Jort Kelder en Alain Caron de
vertegenwoordigers van bedrijfsleven en instellingen om nieuwe
oplossingen te bedenken voor voedsel dat bedoeld is om op te eten, maar
om een of andere reden anders wordt gebruikt. Dat kan variëren van
logischer transport, innovatie van het product of betere samenwerking
tussen de bedrijven in de keten.