Van Gompel vertrekt, Van Gruijthuijsen nieuwe algemeen directeur ANP

Persbericht van V-Ventures

Algemeen directeur Luc van Gompel heeft besloten per 1 juli 2011 het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) te verlaten. Erik van Gruijthuijsen, nu nog hoofdredacteur/directeur van ANP Media, wordt op verzoek van ANP-aandeelhouder V-Ventures per die datum de nieuwe algemeen directeur.

Van Gruijthuijsen blijft voorlopig tevens hoofdredacteur, tot in de loop van dit jaar een opvolger is gevonden. Vanaf juli leidt hij het bedrijf samen met commercieel directeur John van der Putten. Voor zijn komst naar HET ANP, eind 2009, was Van der Putten (1959) onder meer directeur Interactive bij Endemol International en managing director bij Eyeworks International.

Van Gruijthuijsen (1960) stapte begin 2007 van Het Parool over naar het ANP, waar hij journalistiek en commercieel verantwoordelijk werd voor de mediatak. In die periode is de rol van het ANP volgens hem rigoureus veranderd. "Nieuws, ook in beeld, wordt vooral digitaal geconsumeerd. Smartphones hebben het gebruik van ANP-content sterk geïntensiveerd, tablets doen er weer een schep bovenop. Steeds vaker zijn we de maker van een eindproduct in plaats van een grondstofleverancier, steeds meer maken we dat naar de specifieke wensen van onze afnemers. Niet alleen voor media, maar ook voor andere bedrijven."

De afgelopen vier jaar werkte Luc van Gompel vooral aan de positionering van ANP als een zelfstandige onderneming, sinds de dagbladen in 2007 hun laatste aandelen verkochten. "We hebben vooral geprobeerd om uit te groeien tot een partner van de oprichters in plaats van louter een leverancier van nieuws," aldus Van Gompel. "Daarnaast zijn we gegroeid in sectoren buiten de media, bijvoorbeeld met het verzamelen en uitleveren van allerlei digitale informatiediensten en in opdrachtvideo. Productontwikkeling is iets wat het bedrijf nu vast moet zien te houden." Van Gompel rondt een aantal lopende projecten voor ANP af en pakt daarnaast zijn eigen praktijk op het gebied van innovatie en herstructurering weer op.

Guido van Nispen, algemeen directeur van V-Ventures en president-commissaris van het ANP: "Ik ben erg enthousiast over de benoeming van Erik tot algemeen directeur. Met Luc heeft hij het ANP zijn leidende positie als onafhankelijk persbureau en makelaar, verzamelaar en distributeur van informatie in Nederland vernieuwd en versterkt. Ik wil Luc van Gompel bedanken voor het werk in lastige en spannende tijden, waar hij het bedrijf met veel overgave doorheen heeft gestuurd. Erik komt op een moment dat het ANP weer een volgende stap gaat zetten om zijn betekenisvolle rol in het medialandschap verder vorm te geven en de rol van het persbureau opnieuw te definiëren. Ik wens Erik, John en de gehele organisatie daar veel succes bij."

Links:
http://www.anp.nl/anpsite/



Razende Robot Reporter