GroenLinks

Europees Parlement wil zeer strikte eisen aan gebruik bodyscanners

Dinsdag 19 april 2011, 10:49u - Judith Sargentini

BRUSSEL, 19 april 2011 - Vandaag heeft de commissie burgerlijke vrijheden zich uitgesproken over het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. De voorstellen van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini werden met ruime meerderheid aangenomen. Sargentini stelt strikte eisen bij de ingebruikname van bodyscanners over de noodzakelijkheid, veiligheid en privacy.

Sargentini: "Voordat we überhaupt in de discussie treden over het inzetten van bodyscanners, moet de Europese Commissie duidelijk aantonen dat het gebruik van deze apparaten ook werkelijk noodzakelijk en proportioneel is in een democratische rechtstaat. Dit betekent ook dat het niet in strijd mag zijn met de fundamentele rechten. De privacy van burgers moet te allen tijde worden gewaarborgd: de plaatjes mogen geen `naaktscan´ zijn en het opslaan van de afbeeldingen is uit den boze."

Een van de heikele punten bij het mogelijk inzetten van bodyscanners zijn de gezondheidsrisico´s. Sargentini is tegen het gebruik van röntgenstraling en bodyscanners die van deze techniek gebruik maken wil zij niet langer gebruikt zien: "De gezondheid van burgers mag nooit gevaar lopen: röntgenstraling mag dus niet worden toegestaan. Ik ben blij dat de commissie dat met mij eens is."

Sargentini wil ook dat er altijd een mogelijkheid bestaat om een 'bodyscan' te weigeren. Dit punt wordt breed gedeeld door haar collega's; "Een bodyscan ondergaan mag nooit worden verplicht, het moet een vrijwillige keuze zijn. Daarnaast mag een weigering om door een bodyscanner te gaan ook nooit leiden tot een automatische verdachtmaking."