Gemeente Brummen


Nieuwe afspraken tussen gemeente en wijkraden

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-04-2011)

Het samenspel tussen gemeente en wijkraden is belangrijk. Met de notitie doel en functioneren wijkraden gaan we een nieuwe fase in van wijkradenparticipatie. Het zijn de woorden van burgemeester Niels Joosten tijdens de perstoelichting over het collegevoorstel over deze nieuwe nota. Een notitie die een gezamenlijke productie is van wijkraden en gemeente.

Reële doelen en ambities
In 2009 presenteerde de rekenkamercommissie de resultaten van een onderzoek naar het functioneren van de wijkraden in onze gemeente. Eén van de conclusies was dat het ambitieniveau van de nota zoals die tot nu toe geldt als te hoog wordt ervaren, zowel door gemeente als een aantal wijkraden. De rekenkamer adviseerde de gemeente om samen met de wijkraden reële doelen en ambities te formulieren. Dit advies is overgenomen, waarbij is voortborduurt op de notitie Samen Beter. Deze kadernotitie is in februari 2010 vastgesteld en geeft een uitwerking van de manier waarop in de gemeente Brummen interactieve beleidsvorming en burgerparticipatie wordt vormgegeven. Ook introduceert deze nota de participatieladder. De nieuwe nota past binnen de visie op burgerparticipatie, aldus burgemeester Joosten. We nemen de wijkraden serieus. Zo gaan we tijdig met hen in overleg over hun rol bij specifieke themas en proberen we rekening te houden met elkaar doorlooptijden. Ook zijn we als gemeente bezig om onze Lange Termijn Agenda zo aan te passen, dat ook wijkraden hier meer informatie uit kunnen uithalen. De verwachting is dat de gemeenteraad in mei de notitie bespreekt en vaststelt.

Hieronder kunt u de nieuwe (nu nog concept-) nota raadplegen:
- concept nota 'Doel en functioneren wijkraden'
- besluit college over nota 'Doel en functioneren wijkraden'
- conceptraadsvoorstel over nota 'Doel en functioneren wijkraden'

Hier vindt u meer informatie over de acht wijk- en dorpraden in onze gemeente. Wilt u meer weten over de kadernota Samen Beter over burgerparticipatie, dan kunt u op deze speciale projectpagina terecht.