Gemeente Nieuwegein

dinsdag, 19 april 2011

Alcoholpreventie onder jongeren. Dat is waar gemeente Nieuwegein zich samen met organisaties en bedrijven in de stad hard voor wil maken. Topslijter Zandveld levert hier een bijdrage aan. Donderdag 14 april heeft de slijter als eerste Nieuwegeinse ondernemer het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers in werking gesteld. Iemand die een alcoholische drank wil kopen, wordt daar voortaan op leeftijd gecontroleerd. Wethouder Bert Lubbinge was bij de officiële ingebruikname aanwezig en nam samen met de 16-jarige Kim de proef op de som. Bekijk het filmpje hiervan op
http://www.youtube.com/watch?v=jFDQQu7T8I8.

Op de foto ziet u hoe wethouder Bert Lubbinge de leeftijdscontrolesysteem Ageviewers in gebruik neemt

Hoe werkt Ageviewers?

Het controlesysteem Ageviewers gaat na of een klant oud genoeg is om alcohol te mogen kopen. Een medewerker achter de kassa scant de alcoholische drank, waarna beelden van de klant via een camera bij de kassa naar een leeftijdscontrolecentrum gaan. In het controlecentrum beoordeelt een medewerker van de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda of de klant de vereiste leeftijd heeft. Onder de zestien jaar betekent geen alcohol, voor sterke drank ligt de grens op achttien jaar. De uitslag van de check volgt binnen drie seconden. Bij twijfel vraagt het systeem om een geldig legitimatiebewijs te laten zien. Als een klant niet oud genoeg is, kan de koop niet doorgaan. De kassa wordt niet geopend en ook is het dan niet mogelijk om te pinnen. Voordeel voor de kassamedewerker is dat hij of zij niet zelf de klant om legitimatie hoeft te vragen. Ageviewers neemt dit over.

Privacy

De privacy van mensen is gewaarborgd. De Hollandsche Exploitatie Maatschappij slaat de camerabeelden van een klant niet op en het controlecentrum is alleen voor eigen medewerkers toegankelijk.

Alcoholpreventie

Alcoholpreventie onder jongeren is één van de speerpunten in het gezondheidsbeleid van de gemeente Nieuwegein. Al meerdere jaren geeft Stichting Voorkom in opdracht van de gemeente voorlichting over de gevaren van alcohol aan leerlingen in de hoogste klassen van het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs. Daarnaast gaat de gemeente in samenwerking met GGD Midden-Nederland starten met het programma `Gezonde school en genotmiddelen' op de drie scholen binnen het voortgezet onderwijs. Een programma dat op maat op de specifieke behoeften van de scholen ingevuld wordt. Initiatieven om het gebruik van alcohol onder jongeren tegen te gaan, waaronder Ageviewers, ondersteunt de gemeente van harte.