Gemeente Ermelo


Risicokaart

Op 31 maart 2011 heeft provincie Gelderland een brief verstuurd aan gemeenten waar het Risicoregister gevaarlijke stoffen onvolledig of niet juist was ingevuld. Dagblad De Stentor publiceerde vorige week dat gemeenten Ermelo, Putten, Nijkerk en Elburg daarom een waarschuwing hebben ontvangen. Deze gemeenten hebben de risico's gevaarlijke stoffen wel goed in beeld, maar hebben nog niet alle gegevens geautoriseerd voor de risicokaart.

Risico's gevaarlijke stoffen goed in beeld
De gemeenten hebben als bevoegd gezag de verplichting activiteiten met gevaarlijke stoffen en de opslagen hiervan evenals de bedrijfslocaties, in het Risicoregister gevaarlijke stoffen (RRGS) op te nemen. Daarna is het de taak van B&W van de gemeente om deze gegevens te autoriseren. Navraag bij de provincie maakte duidelijk dat de ingevoerde gegevens bij de betreffende gemeenten nog niet allemaal waren geautoriseerd. Het klopt dat bij een aantal bedrijven deze autorisatie nog niet heeft plaatsgevonden. In de brief van de provincie staat dat dit binnen 4 weken na dagtekening van de brief plaats moeten vinden. De gemeenten zullen de benodigde acties voor deze termijn uitvoeren. Intussen zijn de risico's gevaarlijke stoffen wel goed in beeld bij de Noord-Veluwse gemeenten.

Gelderse Risicokaart
Geautoriseerde gegevens zijn terug te vinden op de Gelderse Risicokaart. Op risicokaarten.nl is te zien welke risicovolle bedrijven, transportroutes of buisleidingen er in Gelderland liggen. De risicokaart is een belangrijke informatiebron voor de overheid. Besturen en overheidsdiensten op gemeentelijk, regionaal, provinciaal en nationaal niveau kunnen deze informatie gebruiken bij het maken van beleid, het nemen van beslissingen en de uitvoering van beleid. De risicokaart kan nuttig zijn bij ruimtelijke ordening, milieu- en vestigingsvergunningen, ruimtelijk beheer en veiligheidsbeleid. Bijvoorbeeld kan men bij het inrichten van woonwijken vooraf rekening houden met mogelijke risico's. Dit zorgt voor een veiliger Gelderland.