Gemeente Grootegast


Uit de raad - 19 april
Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 19-4-2011 de volgende besluiten genomen:


* Vaststellen van het bestemmingsplan 'Noordelijke uitbreiding HRM' te Grootegast (uitbreiding ten behoeve van de interne logistiek).
* Vaststellen van het bestemmingsplan 'Provincialeweg 142a te Opende' (bestemming zorgvoorziening en bieden van extra bebouwingsmogelijkheid).

* Benoemen van de raadsleden K. Apoll, H. van der Tuin en Y. van der Velde tot lid van de rekenkamercommissie. Uit dit drietal is de heer Y. van der Velde benoemd tot voorzitter.

Bestemmingsplan Provincialeweg 142a te Opende
Bij de behandeling van dit agendapunt heeft de fractie van VZ2000 aangegeven tegen de legalisering van een zorgvoorziening op deze locatie te zijn en derhalve tegen vaststelling van dit bestemmingsplan te stemmen.

Rapport en Plan van Aanpak Novatec
De raad heeft het Plan van Aanpak dat door het Dagelijks Bestuur van Novatec is opgesteld naar aanleiding van het (vertrouwelijke) rapport over cultuur en structuur van Novatec en Nova Work behandeld. De raad stelt zich unaniem op het standpunt dat er ten aanzien van de organisatie van Novatec/Nova Work sprake moet zijn van een 'pas op de plaats' in afwachting van andere rapporten en ontwikkelingen (zoals het nieuwe rijksbeleid). Waar te nemen beslissingen over de structuur onontkoombaar zijn zullen deze vooraf aan de raden van de deelnemende gemeenten moeten worden voorgelegd. De vertegenwoordiger in het bestuur van Novatec is opgedragen dit standpunt over te brengen aan en te verdedigen in het bestuur.

Bodemsanering locatie aan de Provincialeweg te Opende

De verschillende raadsfracties hebben de nodige vraagtekens gezet bij het door het college van b&w geuite voornemen de bodemsanering van een locatie aan de Provincialeweg te Opende te beëindigen. Door het college naar aanleiding van de vergadering op 29-3-2011 verstrekte informatie was onvoldoende om de raad tevreden te stellen. Bovendien zijn er vraagtekens gezet bij de besteding van een deel van de aan de gemeente ter beschikking gestelde middelen. Inmiddels heeft de provincie (toezichthouder) aangegeven niet in te stemmen met het voornemen de sanering te beëindigen. Het college gaat zich beraden en overleg voeren over de situatie en zal de raad over de uitkomst daarvan informeren.

Vragenkwartier
Er zijn geen vragen gesteld aan het college van b&w.

Dimverlichting
Op een eerder verzoek van het raadslid Wessels (Groen Links) om de mogelijkheden voor dimverlichting in de gemeente te onderzoeken is door het college gereageerd. Vooralsnog is er onvoldoende basis om dimverlichting toe te passen.

Nota 'Grootegast Leefbaar'
De nota 'Grootegast Leefbaar' (opgesteld in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is door de raad voorbereidend besproken. Bijzondere aandacht daarbij was er voor (de ondersteuning van) mantelzorg en ander vrijwilligerswerk. Op door de raadsleden gestelde vragen zal door het college in een Memorie van Antwoord worden gereageerd, waarna de nota in de raadsvergadering van 24-5-2011 kan worden vastgesteld.