Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 februari 2011

35 jaar theaterfotografie Leo van Velzen

Leo van Velzen is al vijfendertig jaar één van de belangrijkste fotografen van Nederlandse theatergezelschappen. Ter ere van zijn 65e verjaardag presenteert Theater Instituut Nederland (TIN) een oeuvre tentoonstelling "Today everything exists to end in a photograph". Zijn foto's, veelal gemaakt voor NRC en vaak bekroond, laten niet alleen de ontwikkeling van het theater zien maar ook die van het vak theaterfotografie. Een representatieve selectie van ruim zestig foto's is vanaf dinsdag 19 april t/m 5 juni te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Leo van Velzen

Leo van Velzen (Harderwijk, 1946) begon als autodidact. Sinds 1980 is hij werkzaam als freelance fotojournalist, voornamelijk voor NRC Handelsblad. Vanaf 1978 is hij ook vaste scenefotograaf bij o.a. Conny Janssen Danst, Het Nationale Toneel, Ro Theater en Toneelgroep de Appel. Leo van Velzen won prijzen in de categorie Kunst van de Zilveren Camera en was twee keer winnaar van de TheaterFotoPrijs.

"Kenmerkend voor Van Velzens fotografie is zijn inlevingsvermogen en zijn bedachtzame aanpak. Het maakt zijn beelden fijngevoelig en sterk tegelijk" - Conny Janssen

Tentoonstelling
"Today everything exists to end in a photograph" is een uitspraak van schrijfster Susan Sontag. Met deze tentoonstelling, de tweede in een reeks over theaterfotografie, biedt het TIN een podium aan een belangrijke theaterfotograaf van deze tijd. Het laat daarmee de kunst en het belang van goede theaterfotografie zien. Eerder presenteerde het TIN het werk van theaterfotograaf Jean van Lingen.

De fototentoonstelling over het werk van Leo van Velzen is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Athenaeum- Polak & Van Gennep en de Rotterdamse Schouwburg. Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt tevens het boek 'Naar het theater - acteurs over hun werk', geschreven door NRC recensent Kester Freriks met foto's van Leo van Velzen.

Theater Instituut Nederland en Theaterfotografie
Jaarlijks reikt het TIN de TheaterFotoPrijs uit voor de beste spelfoto van het afgelopen theaterseizoen. Het TIN verzamelt sinds 1924 theaterfoto's. Inmiddels bevat de collectie meer dan 100.000 theaterfoto's.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingezonden persbericht