Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Verbinden van duurzame steden (VerDuS)

Ruimteconferentie 2011 over infrastructuur en stedelijke ontwikkeling

19 april 2011 10.00 - 16.30 uur met aansluitend borrel

Cruise Terminal Rotterdam

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) organiseert op dinsdag 19 april de Ruimteconferentie 2011. De relatie tussen infrastructuur en stedelijke ontwikkeling staat dit jaar centraal. De Amerikaan Robert Cervero en de Engelsman Simon Marvin zijn de keynote sprekers. Daarnaast is er een forumdiscussie en zijn er workshops.

De welvaart van steden hangt in hoge mate af van de kwaliteit van de infrastructuur. Ontwikkeling van infrastructuur en stedelijke ontwikkeling gaan steeds meer samen. Hoe kan de synergie tussen infrastructuur en stedelijke ontwikkeling worden vergroot? Welke infrastructuur is van belang voor de toekomst van Nederland? Wat is de rol van de overheid? En hoe is mobiliteit te combineren met duurzaamheid? Dat zijn belangrijke vragen die op de Ruimteconferentie aan de orde zullen komen.

Sprekers

Robert Cervero is hoogleraar Transportplanning aan de Universiteit van Californië te Berkeley. Hij doet onderzoek naar duurzaam transportbeleid. Hij kreeg vooral bekendheid met zijn boek The Transit Metropolis, waarin hij de samenhang tussen ruimtelijke ontwikkeling en transport beschrijft.

Simon Marvin is hoogleraar Duurzame stedelijke en regionale ontwikkeling in Manchester en onderzoekt hoe de stedelijke infrastructuur kan worden aangepast aan de veranderingen van het klimaat en de toekomstige schaarste van grondstoffen. Samen met Steve Graham publiceerde hij onder meer Splintering Urbanism. Daarin gaan de auteurs in op de gevolgen van de privatisering van infrastructuur voor de stedelijke ontwikkeling.

Discussie en workshops

Naast de keynotes is er een forumdiscussie onder leiding van PBL-directeur Maarten Hajer. Centrale vraag tijdens het forum is of bereikbaarheid de belangrijkste bron is van stedelijke welvaart. Ook zijn er twee rondes met steeds een tiental bijeenkomsten over diverse thema's. Deskundigen van het PBL en van andere organisaties geven presentaties en gaan aansluitend met de deelnemers van de conferentie in discussie.

De ruimteconferentie biedt een platform voor onderzoekers, beleidsmakers en andere belangstellenden om elkaar te ontmoeten en hun kennis te delen op het brede terrein van de ruimtelijke ordening en leefomgeving.

Aanmelden:

Via een e-mail aan ruimteconferentie@pbl.nl. Vermeld bij de aanmelding naam en organisatie.

Meer informatie:

Bezoek de website http://www.pbl.nl/ voor actuele informatie over de keynote sprekers, de deelnemers aan het forum en het volledige programma.

laatst gewijzigd op 22 februari 2011