Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 14-04-2011

LOES LUCA, KEVERS EN LICHAAMSSAPPEN IN AVRO OPIUM

Iedere dinsdagavond bespreekt presentator Cornald Maas de hoogtepunten van de culturele uitagenda. Prominente gasten uit de wereld van kunst en cultuur schuiven aan om met passie te vertellen over wat er momenteel voor moois in de theaters, bioscopen en musea te zien is. De gasten van deze week zijn actrice Loes Luca, schrijfster Christine Otten en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé.

Eigenzinnige kijk op de wereld in nieuwe Alex van Warmerdam "Heel grappig, anders en spannend", zo omschrijft actrice Loes Luca het werk van regisseur, acteur en tekstschrijver Alex van Warmerdam. 'Bij het kanaal naar links' is de nieuwe toneelvoorstelling van Van Warmerdam - o.a. bekend van de film 'Abel'. De actrice prijst de eigenzinnige kijk die de theatermaker op de wereld heeft, die enerzijds vreemd maar anderzijds ook weer heel Nederlands is: 'Ik kan geen nieuwbouwwijk meer passeren zonder te denken "dit is een Alex van Warmerdam-wijk".

Kevers en lichaamssappen in Jan Fabre's 'Hortus/Corpus' "Je zou eigenlijk vier Opiums kunnen vullen met zijn werk", vertelt Jasper Krabbé over de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre. In het Kröller-Müller is van de bijzondere Belg momenteel de tentoonstelling 'Hortus/Corpus' te zien, waarin de bezoeker onder andere miljoenen kevers, duimspijkers en Fabre's eigen lichaamssappen kan verwachten. "Hij maakt prachtige tekeningen met zijn eigen lichaamssappen: bloed, urine, sperma. Dat klinkt heel gruwelijk maar dat zijn dus prachtig poëtische tekeningen", aldus Jasper Krabbé.

Tieners overwinnen zichzelf in 'Dancing Dreams'
De intieme documentaire 'Dancing Dreams' vertelt het verhaal van een groep tieners die de dansvoorstelling 'Kontakthof' van gerenommeerd choreografe Pina Bausch op de planken brengt. Dat ze allen onzeker zijn en nog nooit gedanst hebben maakt voor Bausch echter niets uit. "Wat zij doet is ze vooral heel veel vertrouwen geven, door bijvoorbeeld te zeggen: 'doe niet teveel je best'. Eigenlijk het tegenovergestelde van alle talentshows nu", vertelt Christine Otten. "Ze zijn in staat tot dingen die ze zelf niet voor mogelijk hebben gehouden."

Voor meer informatie: Opium.avro.nl

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2