Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
42 Vragen van mevrouw B. Dibi en mevrouw drs. M.W. Haage (ingekomen 28 maart 2011
en antwoorden door het college verzonden op 19 april 2011)

In Overvecht werd vorig weekend een jonge man van 19 jaar door messteken om het leven gebracht. Zaterdagochtend liep een feestje in de flat aan de Camera Obscuradreef uit op een steekpartij. Het 19-jarige slachtoffer was bezoeker van dat feestje. De woning in Overvecht waar het slachtoffer werd doodgestoken, staat volgens buurtbewoners bekend als een overlastpand waar bekend is dat drank en drugsgebruik regelmatig in de buurt voor overlast zorgt. Dit is ook bekend bij de woningbouwcorporatie en de politie. Het is de tweede gewelddadige dood in de wijk Overvecht dit jaar. Op 12 januari werd het lichaam van een 28 jarige jongen gevonden in een auto op de Theemsdreef. Beide misdrijven zijn mogelijk aan drugs te relateren. Bovenstaande situatie baart de Partij van de Arbeid ernstige zorgen. Daarom willen wij graag de volgende vragen stellen:


1. Is er een verklaring te geven dat na jaren van relatieve rust er in de wijk Overvecht twee misdrijven plaatsvinden met het overlijden van twee jongens als gevolg?

Gelukkig zijn er de afgelopen 2 jaren in Overvecht geen misdrijven gepleegd waarbij dodelijke slachtoffers waren te betreuren. Waarom er nu binnen 3 maanden wel twee dodelijke geweldsmisdrijven hebben plaatsgevonden laat zich op voorhand niet makkelijk verklaren.

In de vraagstelling wordt gesproken over "na jaren van relatieve rust". Dat is voor Overvecht geen passende aanduiding. Op een aantal speerpunten zijn inderdaad goede resultaten behaald, maar er is nog altijd zorg over een verhoudingsgewijs ongunstig veiligheidsniveau en hoog aantal geweldsdelicten. Optreden tegen drugsdealen krijgt meer aandacht van de politie dan bijvoorbeeld 2 jaar geleden. De politie heeft weliswaar nog geen betrouwbaar overzicht waaruit een toename blijkt, maar het dealen in drugs lijkt wel meer zichtbaar geworden. Ook in de beleving van bewoners neemt de drugsoverlast toe. Optreden tegen drugsdealen heeft bij de politie opsporingsprioriteit. Signalen worden ook door het wijkteam zelf opgepakt. De laatste tijd heeft dit resultaten opgeleverd door de aanhouding van verdachten.


2. Hebt u bij het kennisnemen van de overlast van de flat op de Camera Obscuradreef overwogen de bevoegdheid van de burgemeester in te zetten om de woning te sluiten? (zoals de Victoria of Victor procedure). a. Zo ja, waarom is dit dan niet eerder gebeurd?
b. Zo nee, waarom niet?

Vóór het incident stond het pand niet bekend vanwege overlast. Er was geen aanleiding om mogelijkheden tot sluiting van de woning te overwegen. Ná het incident is beoordeeld of er aanleiding was om de woning te sluiten en wat daarvoor eventueel een passende bevoegdheid was. Omdat niet kon worden vastgesteld dat het pand een overlastgevend (drugs)pand is - zie hiervoor de antwoorden op vraag 3 - is sluiting op basis van de wet Victoria niet aan de orde. Sluiting op basis van art 13b van de Opiumwet is niet aan de orde omdat bij de politie niet bekend was - vooralsnog,het onderzoek loopt nog -dat er stelselmatige drugshandel in of vanuit het pand plaatsvindt. Evenmin zijn er in de woning grote hoeveelheden drugs aangetroffen.


3. Kunt u aangeven hoeveel meldingen er binnen zijn gekomen bij politie, gemeente en woningbouwvereniging m.b.t. de woning aan de Camera Obscuradreef?

Het in de aanhef van deze vragen geschetste beeld dat het betreffende pand bij buurtbewoners bekend staat als overlastpand en dat het ook bij woningcorporatie en politie als zodanig bekend is, kunnen wij niet bevestigen. We kunnen evenmin bevestigen dat er een feestje was op de betreffende zaterdagochtend.

Er is bij genoemde instanties sinds 2009 slechts één melding bekend over deze woning. Deze is binnengekomen bij Mitros en had betrekking op geluidsoverlast (harde muziek). Bij het wijkbureau kwamen sinds 2009 zes overlastmeldingen met betrekking tot Camera Obscuradreef binnen. Deze hadden allemaal betrekking op overlast van jeugd. Geen van deze meldingen had betrekking op de woning waar de steekpartij plaatsvond. Bij de politie zijn evenmin overlastmeldingen op dit specifieke perceel bekend. De bewoner is wel bekend bij de politie, maar niet in relatie tot overlast in deze flatwoning.

Ook bij navraag achteraf komt de woning niet als typisch overlastpand naar voren. Na het steekincident heeft Mitros gesproken met de bewoners uit het portiek van de betreffende woning en het naastgelegen portiek. Zij geven aan de bewoner te kennen als een rustig persoon. Een aantal geeft aan dat zij weten dat deze bewoner drugs gebruikt. Eén bewoner geeft tijdens het gesprek aan geluidsoverlast te hebben gehad vanuit de woning. Hij heeft dit bij Mitros gemeld, maar geen klachtformulier ingevuld.


4. Als er meldingen binnen zijn gekomen bij een van de partijen, kunt u dan aangeven wat er vervolgens is gedaan met deze meldingen en door welke partij deze is opgepakt?

Op de ene melding van geluidsoverlast bij Mitros is geen specifieke actie ondernomen.

Overige meldingen mbt de Camera Obscuradreef betroffen overlast door jongeren. Daarop is gericht gereageerd. In overleg met bewoners is de overlast in kaart gebracht, zijn fysieke maatregelen getroffen, logboekjes uitgereikt om overlast momenten te noteren en is extra jongerenwerk ingezet. In november is een wijkbericht verspreid met informatie over melden en anoniem melden. Eind november 2010 zijn er voor bewoners en de buurtvaders informatiebijeenkomsten over (anoniem) melden georganiseerd.


5. Wie van politie, gemeente, woningbouwcorporatie of andere partners nam de regie om de meldingen van overlast en criminaliteit op dit pand te analyseren en te besluiten tot actie over te gaan?

Er is slechts een melding met betrekking tot dit pand bekend. Deze melding gaf geen aanleiding om tot gecoördineerde actie over te gaan.


6. Deelt u de mening van de fractie van de PvdA dat de veiligheid in het algemeen en in dit geval van deze bewoners extra aandacht verdient? En zo ja wat zijn de inspanningen vanuit de gemeente, corporaties en politie?

Veiligheid krijgt In Overvecht veel aandacht. In het wijkveiligheidsprogramma 2011 en het wijkactieplan zijn de inspanningen beschreven. Er is op basis van dit ernstige incident - voor zover nu bekend, immers het onderzoek loopt nog - geen aanleiding om extra inspanningen te doen voor specifieke groepen bewoners.

---- --