Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
51 Vragen van mevr. S.M.L. Bottse en mevr. G.A. Oskam (ingekomen 13 april 2011
en antwoorden door het college verzonden op 19 april 2011)

Schriftelijke vragen inzake Utrecht Marathon

Op 25 april vindt de Jaarbeurs Utrecht Marathon weer plaats. Normaal gesproken met een keur aan internationale atleten. Echter dit jaar zijn de Kenianen niet uitgenodigd, zij kunnen formeel wel meelopen maar kunnen zij niet meedingen voor het prijzengeld.

De wedstrijddirecteur Van Keulen hoopt met zijn initiatief de Nederlandse wegatletiek te stimuleren. In plaats van zijn budget (50.000 tot 100.000 euro) te besteden aan Kenianen, heeft hij geïnvesteerd in trainingskampen en startgelden voor Nederlandse atleten. Er doen twintig lopers mee met persoonlijke records tussen 2.15 en 2.30. Vorig jaar won de Keniaan Kipchumba in 2.11.59. In 2003 won voor het laatst een Nederlander in Utrecht.

Het stimuleren van de Nederlandse wegatletiek is prima. We vragen ons echter af of het ontmoedigen van buitenlandse lopers een effectieve maatregel is.

Dit leidt tot de volgende vragen:


1. Vindt het college het ontmoedigen van (Keniaanse) atleten een goede maatregel om de Nederlandse toplopers te stimuleren? Zo nee, waarom niet?

De Jaarbeurs Utrecht Marathon is al jaren een prachtig top- en breedtesportevenement in Utrecht. Nederlandse en internationale topatleten lopen mee, maar ook veel gewone hardloopliefhebbers. De organisatie heeft dit jaar voor het eerst alleen Nederlandse atleten actief uitgenodigd, om de Nederlandse atletiek/ topsport te stimuleren onder de naam Dutch Battle. Dit was bekend bij de gemeente Utrecht en als college staan wij hierachter. Iedereen die dat wil, kan nog steeds aan de marathon meedoen en is welkom. Op Tweede Paasdag staan er 29 nationaliteiten (12 meer dan in 2010) aan de start. Het evenement heeft hiermee bewezen ook in het buitenland een populair en goed georganiseerd evenement te zijn en blijft door de deelname van deze nationaliteiten een internationaal evenement. Het college was echter niet op de hoogte van de verschillende prijzengelden. Dit was vorige week voor het college nieuwe informatie. Dergelijke veranderingen in de organisatie dienen bij de gemeente gemeld te worden. Dat heeft de organisatie voor wat betreft het prijzengeld niet gedaan; hierop hebben we de organisatie aangesproken. Het college is ongelukkig met de gekozen manier om de Dutch Battle te promoten. Het college staat wel achter de doelstelling om de Nederlandse atleten te ondersteunen. De organisatie koppelt het prijzengeld nu aan een stimuleringsproject voor de Nederlandse atletiek. Voor de Dutch Battle zijn onder meer lopers van regionale atletiekteams uitgenodigd. Zij zijn al langer met het project bezig, onder meer met gezamenlijke trainingen. We steunen de ambitie van de organisatie, maar vragen ons af of het verschil in prijzengeld de juiste manier is; we hebben dit voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling. De Commissie heeft dit in behandeling en het college wacht op een reactie. Het gehele evenement voldoet nog steeds aan de subsidievoorwaarden die de gemeente heeft gesteld.


2. Is het college het met de indieners eens dat deze maatregel niet bijdraagt aan het internationale imago van Utrecht als evenementenstad? Zo nee, waarom niet?

Deels, zie vraag 1.


3. Hoe beoordeelt het college het beoogde effect van de maatregel?

Het college ondersteunt het initiatief vanuit de organisatie om de Nederlandse wegatletiek op deze manier een extra stimulans te geven en een podium te bieden om te presteren. Het college is echter wel ongelukkig met de manier waarop de organisatie dit heeft aangepakt.


4. Klopt het dat de gemeente de marathon met een bedrag van 75.000 euro subsidieert als zijnde topsportevenement? Kan het college aangeven hoe de organisatie van de marathon voldoet aan die voorwaarden?

Nee, dit klopt niet. Er is met de Jaarbeurs Marathon Utrecht voor drie jaar (2010-2012) een subsidiebeschikking afgegeven. Jaarlijks gaat het om een bedrag van E 150.000,-. (E 37.500 vanuit het budget topsport als vliegwiel voor de breedtesport, E 75.000 vanuit reserve Topsportevenementen en E 37.500 vanuit reserve stadspromotie.) met de volgende bijbehorende doelstellingen: Bevorderen van het topsportklimaat in Utrecht, Stimuleren van sportdeelname door de jeugd, Bevorderen wisselwerking tussen top- en breedtesport. Sportdeelname door de jeugd wordt gestimuleerd in de vorm van een jeugdloop op twee verschillende locaties. De wisselwerking tussen top- en breedtesport wordt gestimuleerd doordat er zowel door toppers uit de Nederlandse wegatletiek als gewone hardloopliefhebbers deelgenomen kan worden aan dit internationale evenement. Daarnaast wordt de wisselwerking gestimuleerd doordat de Nederlandse top in Utrecht aan de start verschijnt en dit door de overige deelnemers en het publiek aanschouwd kan worden. Er nemen drie Utrechtse atleten deel aan de Dutch Battle. Zij zullen voor de Utrechtse jeugd als rolmodel gelden.


5. Welke ambitie is volgens het college belangrijker, de marathon als internationaal topsport evenement of als breedtesport evenement? Waarom?

Het college is van mening dat de gemeente zich moet richten op het stimuleren van de top- en de breedtesport. Dit is verwoord in de doelstellingen binnen de subsidie welke onder vraag 4 zijn genoemd. Beiden zijn belangrijk waarbij bij de subsidie aan de Jaarbeurs Marathon Utrecht niet gesproken wordt over internationale doelstellingen.


6. Wat vindt het college van deze maatregel van ontmoediging in relatie tot de wens van het college om topsport evenementen te organiseren?

Zie vraag 1.


7. Is het college het met de indieners eens dat als je Nederlandse atleten wil stimuleren het wellicht beter is om van de Utrecht marathon een Nederlands kampioenschap te maken? Zo nee, waarom niet?

Het organiseren van een Nederlands kampioenschap is alleen mogelijk als dit door de Atletiek Unie aan de Jaarbeurs Utrecht Marathon wordt toegekend. De Atletiek Unie is enthousiast over het initiatief van de Dutch Battle. Na afloop van het evenement kan met de Atletiek Unie het gesprek aangegaan worden of het NK marathon in de toekomst aan Utrecht toegewezen kan worden. Hier zijn overigens wel kosten aan verbonden die het huidige budget zullen overschrijden.


8. Wat betekent deze ontwikkeling voor het bestaan van de Jaarbeurs Utrecht Marathon als topsport evenement op lange termijn? Na het evenement zal er geëvalueerd worden met de organisatie en de Atletiek Unie om te beoordelen of de uitvoering die nu aan het evenement gegeven wordt de juiste is om dit evenement in de toekomst verder te brengen.

---- --