Gemeente De Wolden


Persbericht




Zuidwolde, 19 april 2011


Ontwerp bestemmingsplan d'Olde Kamp in Ansen vanaf 6 mei ter inzage



De belangen van een aantal inwoners liggen niet op één lijn met het belang van de initiatiefnemers (Markeland B.V.) voor uitbreiding van het recreatiepark d' Olde Kamp in Ansen. De afgelopen periode heeft de gemeente de belangen afgewogen en het voorontwerp bestemmingsplan iets aangepast. Dit plan legt de gemeente vervolgens als ontwerp bestemmingsplan van 6 mei tot en met 16 juni ter inzage. Iedereen heeft dan weer de mogelijkheid om hier op te reageren.

Uitbreidingsplannen recreatiepark d'Olde Kamp Ansen

Recreatiepark d'Olde Kamp in Ansen wil graag uitbreiden naar een park met 125 vakantiehuisjes. Deze plannen passen binnen de ruimtelijke uitgangspunten en het gemeentelijke beleid voor recreatie en toerisme. Daarom is er een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld en heeft de gemeente inwoners de mogelijkheid gegeven hier hun mening op te geven. De bestemming van het gebied is nu nog agrarisch, maar moet voor het vakantiepark een recreatieve bestemming krijgen.

Zorgvuldig onderzoek
De gemeente heeft de verschillende belangen zorgvuldig afgewogen. Er is gekeken naar de haalbaarheid van het plan en de onderzoeken die de initiatiefnemers hebben gedaan voor hun uitbreidingsplan. Dit zijn onderzoeken naar bijvoorbeeld flora en fauna, bodem, archeologie, milieu, lucht en water. Voor de controle heeft de gemeente een gespecialiseerd bureau ingehuurd. De conclusie van het bureau is dat het een haalbaar plan is en de onderzoeken zorgvuldig zijn uitgevoerd.


Aanpassing in het bestemmingsplan
De reacties en de vooroverleggen die de gemeente heeft gehad met bijvoorbeeld de VROM-inspectie, het Waterschap en de provincie hebben tot een paar aanpassingen geleid van het voorontwerp bestemmingsplan. Er is een paragraaf toegevoegd om lichthinder te voorkomen, om de kwaliteit van het park te borgen zijn de bouwvoorschriften aangescherpt en er zijn enkele tekstuele aanpassingen gedaan.



Reacties op het voorontwerp bestemmingsplan

Er zijn 33 reacties bij de gemeente binnengekomen, waarvan één ondertekend door 185 handtekeningen. In totaal kwamen er dus 218 reacties op het voorontwerp bestemmingsplan. Enkele reacties waren positief maar de meeste mensen benoemden hun zorg. Zorgen over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, de economische haalbaarheid en de omvang van het plan ten opzichte van het dorp Ansen.

Al deze reacties heeft de gemeente beantwoord in een zogeheten reactienota. Deze is vanaf 6 mei te lezen op dewolden.nl. De mensen die gereageerd hebben, ontvingen van de gemeente een brief met antwoord op hun reactie.
Wethouder Jan ten Kate: "Het is jammer, maar begrijpelijk dat de belangen van de initiatiefnemers en sommige omwonenden niet op één lijn liggen. Met de reactienota hopen wij de ongerustheid zoveel mogelijk weg te nemen".


Hoe nu verder?
In het dorpshuis De Bastogne in Ansen en in het gemeentehuis ligt het ontwerp bestemmingsplan en de reactienota van vrijdag 6 mei tot en met 16 juni ter inzage. Het plan is vanaf 6 mei ook te vinden op dewolden.nl. In deze periode mag iedereen zijn of haar zienswijze op het plan indienen bij de gemeente.
Het college legt deze zienswijzen en het eventueel aangepaste bestemmingsplan dan naar verwachting 8 september voor aan de gemeenteraad.