Gemeente Bronckhorst

Nieuw Bronckhorster veiligheidsbeleid

Raad beslist er in mei over

De gemeente Bronckhorst heeft een nieuw integraal veiligheidsplan opgesteld voor de periode 2011-2014. B en w besloten vandaag dit in mei aan de raad voor te leggen. De basis voor het nieuwe veiligheidsbeleid vormen de zogenaamde veiligheidsmonitor die eind 2009 onder ruim 2.000 (willekeurige) inwoners is gehouden (response was 52%), het teamplan en gebiedsonderzoek van de Bronckhorster politie. Doel van het plan is samen met betrokken partijen, zoals de politie, criminaliteit en overlast tegengaan om zo sociale en fysieke veiligheid voor inwoners en bedrijven in Bronckhorst te behouden en te bewerkstelligen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat inwoners van Bronckhorst zich over het algemeen veilig voelen (o.a. de veiligheidsmonitor, maar ook het onderzoek waarstaatjegemeente.nl die verschillende, gelijksoortige gemeenten met elkaar vergelijkt laten dit zien).

In het veiligheidsplan is een aantal veiligheidsterreinen genoemd met thema's die het meest genoemd worden als aandachtspunten. Hier vragen we de raad de komende tijd op in te zetten. Die terreinen zijn onder andere: veilige woon- en leefomgeving, bedrijf en veiligheid, jeugd en veiligheid en verkeersveiligheid. Deze zijn weer vertaald in een aantal prioriteiten, te weten: aanpak van inbraken en geweld, jeugd(overlast), meer zichtbare en bereikbare politie, toezicht op evenementen en horeca (ook in kader van vandalisme/vernielingen) en verkeersveiligheid. Burgemeester Henk Aalderink: "Hiervoor zetten we projecten in zoals buurtbemiddeling, activiteiten ter voorkoming van overlast door alcohol en drugs, maar ook onze jongerenwerkers en een sportbuurtwerker. Voor het oplossen van sommige problemen volstaat een ad hoc inzet, maar meestal is een bredere aanpak en samenwerking met verschillende partijen nodig. Hier is speciale aandacht voor."

Hengelo (Gld), 19 april 2011