Ingezonden persbericht


Persbericht

American Express steunt Piet Mondriaan Restauratieproject van het Gemeentemuseum Den Haag

Amsterdam, 19 april 2011 - Vandaag heeft de American Express Foundation aangekondigd een donatie te doen van US$ 50.000 aan het Mondriaan Restauratieproject van het Gemeentemuseum in Den Haag. Als internationale onderneming in reizen en financiële dienstverlening zet American Express zich wereldwijd in voor behoud van cultuur en historie voor toekomstige generaties. Piet Mondriaan (1872-1944) is de belangrijkste Nederlandse kunstenaar van de twintigste eeuw. Geboren en getogen in Nederland heeft hij op veel plaatsen in de wereld zijn sporen achtergelaten en geniet dan ook een grote internationale reputatie.

Werk van Mondriaan tijdens verwijderen van oppervlaktevuil. Klik op de afbeelding voor de hoge resolutie.

Het Mondriaan Restauratieproject werd in februari 2009 gestart teneinde de toestand van de gehele Mondriaan-collectie te beoordelen en te zorgen dat de schilderijen in optimale toestand verkeren voor zowel het Nederlandse bezoekerspubliek als internationale tentoonstellingen. Het Gemeentemuseum Den Haag streeft niet alleen naar het realiseren van best practices, maar wil ook leidend zijn op het gebied van restauratie en conservering van kunstwerken. Het museum beheert de grootste collectie Piet Mondriaan wereldwijd, die uit ongeveer 150 olieverfschilderijen en ongeveer evenveel werken op papier bestaat.

Internationaal belang
Jean-Luc Nocart, algemeen directeur van American Express in Nederland, zei: 'De American Express Foundation kent een lange traditie op het gebied van historisch en cultureel behoud en is nauw betrokken bij de gemeenschappen waar we werken. Piet Mondriaan is niet alleen een iconisch kunstenaar in Nederland, maar ook iemand van internationaal belang. Wij zijn trots dat we de eerste onderneming zijn die met het Gemeentemuseum samenwerkt om te zorgen dat het werk van deze kunstenaar behouden blijft en dat meer mensen in staat zijn ervan te genieten, zowel in Nederland als elders.'

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, is verheugd over de genereuze gift voor het restauratieproject. 'Het Gemeentemuseum heeft de verantwoordelijkheid om niet alleen toekomstige generaties toegang te bieden tot Mondriaans artistieke erfenis, maar ook om die te behouden voor de toekomst.' Het restauratieproject heeft ook nog andere voordelen. Zoals Tempel uitlegt: 'Mondriaans schilderijen worden niet alleen gerestaureerd en geconserveerd, maar het project biedt ook nieuwe inzichten in de manier van werken van deze grootmeester van de moderne kunst.'

Tentoonstellingen
De komende maanden zijn de schilderijen van Mondriaan te zien op verschillende tentoonstellingen. In de Städtische galerie im Lenbachhaus in München wordt van 16 april t/m 15 augustus 2011 de tentoonstelling Mondrian und De Stijl georganiseerd.

In het Complesso del Vittoriano in Rome is van 7 oktober 2011 t/m 28 januari 2012 een tentoonstelling te zien met een aantal werken uit de Mondriaan collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Mede dankzij de steun van American Express zijn de gerestaureerde Mondriaans vanaf september 2011 te zien in de permanente tentoonstelling Mondriaan en De Stijl in het Gemeentemuseum, die een hele vleugel van het monumentale museumgebouw zal beslaan. In deze innovatieve presentatie zal ook aandacht zijn voor de boeiende weg naar abstractie die Mondriaan heeft afgelegd. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft behalve de grootste collectie Mondriaan ter wereld eveneens een zeer brede collectie De Stijl.

Einde persbericht

Over American Express
De American Express Company is een wereldwijde dienstverlenende organisatie die klanten toegang geeft tot producten, inzichten en ervaringen die hun leven verrijken en werkt aan zakelijk succes. Meer informatie vindt u op americanexpress.com, op facebook.com/americanexpress, twitter.com/americanexpress en youtube.com/americanexpress.