Medisch Centrum Alkmaar

nieuws

publicatiedatum: 19 april 2011

nieuw meetinstrument zaadballen wereldwijd inzetbaar

De afdeling kindergeneeskunde van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft - dankzij medewerking van duizend Noord-Hollandse jongens - een nieuw meetinstrument ontwikkeld, waarmee artsen nauwkeurig kunnen bepalen of zaadballen van jongens tussen de 0 en 18 jaar voldoende groeien. Het meetinstrument kan wereldwijd worden gebruikt bij de behandeling van niet-ingedaalde zaadballen.

nieuw vergelijkingsmateriaal
Voorheen werd de grootte van zaadballen met de hand vastgesteld. De laatste jaren gebeurt dit steeds vaker met behulp van echografie. Wat hierbij ontbrak waren normaalwaarden (gemiddelden) van deze echografische metingen. Kortom: er was geen vergelijkingsmateriaal. Voorheen waren alleen handmatig gemeten normaalwaarden bekend.

onderzoek
De nieuwe - veel nauwkeurigere - echografische normaalwaarden van zaadbalgroottes zijn bepaald na onderzoek onder zo'n 1.000 gezonde jongens in de leeftijd 0-18 jaar oud. Die gegevens zijn vertaald in een simpele grafiek waarin te zien is hoe groot een zaadbal op een bepaalde leeftijd hoort te zijn.

bedanken
Het onderzoeksteam bedankt via deze weg alle jongens die zich voor dit onderzoek vrijwillig hebben opgegeven. Het is niet mogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken, omdat uit privacyoverwegingen alle persoonlijke gegevens zijn verwijderd.

niet-ingedaalde zaadballen
Het meetinstrument wordt in MCA gebruikt bij de behandeling van de op latere leeftijd 'verworven vorm' van niet ingedaalde zaadballen. Deze vorm onderscheidt zich van de meer bekende 'aangeboren vorm', omdat direct na de geboorte sprake is van normaal ingedaalde zaadballen. Bij de verworven vorm komt de zaadbal pas rond het zesde levensjaar buiten de balzak te zitten. Bij deze zaadballen is het van belang te weten of ze buiten de balzak (in de lies) goed blijven groeien. De groei en grootte van de zaadbal zegt namelijk veel over de te verwachten vruchtbaarheid op latere leeftijd. Groeien de zaadballen goed, is opereren vaak niet nodig, omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat bij driekwart van de jongens een niet-ingedaalde zaadbal op latere leeftijd - voor de puberteit - alsnog spontaan indaalt. Al met al heeft onderzoek in MCA naar niet-ingedaalde zaadballen ervoor gezorgd dat in MCA jaarlijks tientallen minder jongens geopereerd hoeven te worden aan deze 'aandoening'.

publicatie
MCA doet al ruim 15 jaar onderzoek naar niet-ingedaalde zaadballen van jongens tussen de 0 en 18 jaar. Het deelonderzoek naar de normaalwaarden van echografisch gemeten zaadballen begon in 2007 en is nu afgerond. De resultaten ervan zijn deze maand online gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift 'Hormone Research in Paediatrics'.

meer informatie
Wilt u meer lezen over het onderzoek? Kijk dan op ceze website bij www.mca.nl/zaadbalonderzoek

contactpersoon: afdeling marketing & communicatie