Media alert

19 april 2011

Distributieketens vereisen meer flexibiliteit
Manhattan Associates: logistieke procesflexibiliteit gedreven door veranderende businessmodellen en externe factoren

Veranderende businessmodellen - onder meer ingegeven door globalisering en online concurrentie - en externe factoren - zoals financiële crises en recente natuurrampen - hebben een sterke impact op de logistieke operaties van bedrijven. Om snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden dienen bedrijven te beschikken over een flexibele distributie-omgeving waarin processen en systemen eenvoudig aanpasbaar zijn. Manhattan Associates, marktleider op het gebied van supply chain optimalisatie-oplossingen, demonstreert hoe deze flexibiliteit gerealiseerd kan worden.


1. Ontwerp - Bij het ontwerp van nieuwe configuraties dient te worden uitgegaan van voortdurend veranderende omstandigheden. Systemen moeten zo worden ingericht dat zij flexibel kunnen worden aangepast en de functionaliteit eenvoudig kan worden uitgebreid. Dit kan worden bereikt middels inzet van systemen met een rijke basisfunctionaliteit en uitgebreide mogelijkheden voor applicatieontwikkeling en configuratiebeheer.


2. Ontwikkeling - Bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen dienen stabiliteit en flexibiliteit hand in hand te gaan. Nieuwe toepassingsmogelijkheden dienen niet te worden toegevoegd door aanpassing van de basissoftware, maar door ontwikkeling van nieuwe applicaties bovenop het basisplatform. Er dient dus niet te worden uitgegaan van aanpassing, maar van uitbreiding.


3. Testen - Tot voor kort was het noodzakelijk om bij een wijziging van de bestaande configuratie (arbeidsintensieve) regressie-testen uit te voeren om te valideren of er impact is op de bestaande processen. Inmiddels is het echter mogelijk om op industriële wijze een volledige testomgeving in te richten waarin verschillende datasets op een bepaalde WMS-configuratie getest kunnen worden en automatisch kan worden gevalideerd of deze tests de gewenste uitkomst geven. Hierdoor wordt er tijd en mankracht bespaard en kunnen wijzigingen sneller worden doorgevoerd.


4. Implementatie - Waar bij de implementatie van nieuwe toepassingen of systemen voorheen het leggen van verbindingen voldoende was, spreken we nu over volledige procesintegratie. Systemen en applicaties dienen ter verbetering van het volledige proces en gebruikers moeten dan ook beschikken over een volledig inzicht in de distributie-omgeving waarin zij opereren. Webgebaseerde trainingen kunnen gebruikers snel vertrouwd maken met nieuwe tools en toepassingen.


5. Ondersteuning - Proces- en systeemondersteuning behelst meer dan het onderhouden van de huidige voorzieningen. Er moet worden gestreefd naar continue procesverbetering en dus naar een cyclus waarin procesondersteuning en procesontwerp hand in hand gaan.

"Organisaties dienen ervoor te zorgen dat zij over de flexibiliteit beschikken om voortdurend in te spelen op veranderende marktomstandigheden en onvoorspelbare externe factoren. Niet alleen organisatorisch, maar ook op proces- en technisch niveau", zegt Pieter Van den Broecke, Managing Director Centraal-Europa bij Manhattan Associates. "Door in proces- en systeemontwerp uit te gaan van een cyclus van voortdurende verbetering is het mogelijk de benodige flexibiliteit te realiseren, zonder de stabiliteit in gevaar te brengen."