Ingezonden persbericht


Cor Boers wint fotowedstrijd Rover

Een oudere vrouw kijkt vertederd naar haar jonge reisgezelschap, die vol verwachting uitkijkt naar de langsrazende trein. Met dit beeld won fotograaf Cor Boers de fotowedstrijd 'De wereld van de Reiziger, georganiseerd door Reizigersvereniging Rover. Zijn foto is naast een selectie van 19 andere reizigersfoto's vanaf heden een maand lang te zien op station Amersfoort.

Rover vroeg aan reizigers om vast te leggen wat voor hem of haar de wereld van de OV-reiziger verbeeldt. Het resultaat is net zo divers als de reiziger zelf. Een professionele jury uit de OV-wereld, bestaande uit Jan Mastwijk (voormalig CDA-Kamerlid en hobbyfotograaf) Ton Kaper (voormalig directeur HTM) en Ineke van der Werf (directeur Rover), koos een selectie foto's uit de inzendingen om op het NS-station Amersfoort te exposeren. Gezamenlijk geven deze foto's een beeld van de verschillende aspecten van de wereld van de reiziger.

Rover ontving bijna 200 ingezonden foto's, het was een lastige taak voor de jury om er hiervan 20 uit te kiezen om te exposeren. 'Wij waren op zoek naar een foto's die de wereld van de reiziger verbeeldt: zowel die wereld als de reiziger zelf', alsdus juryvoorzitter Jan Mastwijk tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 16 april. De geëxposeerde foto's zijn afkomstig van zowel professionele als amateurfotografen (oa vav de Fotokring Eemland), en reizigers die toevallig een bijzonder moment tijdens hun OV-reis wisten vast te leggen.

De foto expositie 'De wereld van de reiziger is nog t/m 15 mei te zien op station Amersfoort. Het is de eerste activiteit die plaats vindt in het kader van het Rover-jubileumjaar, waarmee de reizigersvereniging haar40e verjaardag viert.

Over de prijswinnaars
De eerste plaats werd behaald door Cor Boers met zijn zwartwit foto van een tweetal reizigers. De foto maakte indruk op de jury vanwege de contrasten tussen wachten en beweging, en de jonge en oudere reiziger. De emoties die uit de foto spreken, maakte het voor de jury een mooi voorbeeld van de wereld van de reiziger. Het gebruik van zwartwit en ruis maakt de foto extra bijzonder.

Fotograaf Cor Boers werkte voor zijn pension een aantal jaren als bedrijfsfotograaf voor de Nederlandse Spoorwegen.

De tweede plaats werd behaald door Frans Boom. Hij fotografeerde een ogenschijnlijk saaie, betonnen wachtplaats. De vrolijke tekst op de muur 'dag, lieve medemens' maakt hiervan echter een aardig en gezellig beeld. De compositie met de rustig wachtende reiziger maakt het beeld compleet.

Fotograaf Frans Boom is econoom met een passie voor fotograferen. Hij noemt zich straatfotograaf en reisde daarvoor van San Francisco tot Tokyo (zelfs in Noord-Korea). Zijn specialismen: openbaar vervoer, Amsterdam, carnaval in Maastricht, het oostblok na de Wende, straatmuziek.

De derde plaats werd gedeeld door twee deelnemers. Rob Sieben fotografeerde twee OV-chipkaartpalen met een opvallende schaduwval. De foto maakte indruk op de jury omdat hij dit actuele onderwerp zo simpel verbeeldt, maar tegelijk met een mooi lijnenspel.

Fotograaf Rob Sieben maakte maar liefst drie van de geëxposeerde foto's. Als fotograaf is hij vooral gespecialiseerd in beeldbewerken, hij geeft lezingen en demonstraties in het gebruik van photoshop.

De 2e derde plaats werd behaald door Gert-Jan Rodenboog. Hij maakte een multicultureel beeld van het hedendaagse OV waarbij de hoofdrolspelers ondanks de grote drukte zeer kalm overkomen. De fotograaf komt uit Groningen en houdt zich sinds 2001 serieus bezig met fotografie, hij maakt onder meer huwelijksrapportages.