Gemeente Utrecht

Utrecht blij met schenking in Zocherstijl

De gemeente Utrecht krijgt drie afvalbakken in Zocherstijl en drie originele Zocher-banken cadeau. Bovendien worden ter verfraaiing duizenden krokussen, aconieten en sneeuwklokjes aan de singels geplant. De donaties zijn afkomstig van RSM Kooij + Partners uit Utrecht. Op woensdag 20 april zullen de heer Th. A. Kooij en zijn echtgenote samen met burgemeester Wolfsen een exemplaar van de bank en de afvalbak plaatsen in het park Lepelenburg, aan de stadsbuitengracht in het zicht van de panden van RSM Kooij + partners aan de Maliesingel.

Het donkergroene meubilair in de stijl van de landschapsarchitect J.D. Zocher jr. past uitstekend in de Beheervisie Singelgebied uit 2003 en was een wens van de klankbordgroep Singelgebied. Het Utrechts college heeft deze unieke schenking aanvaard en is er bijzonder verheugd over.

De aanleiding van de schenking is het afscheid van de heer Th.A Kooij van zijn accountantskantoor RSM Kooij + Partners, waarvan hij van 1970 tot december 2010 eigenaar was. Het kantoor heeft in het verleden diverse initiatieven genomen die hebben bijgedragen aan de verfraaiing van de stad. Zo schonk het bedrijf in 1985 lantaarns op de Maliebrug aan de stad en verzorgde in 1995 de aanleg van de tuin bij het bezoekerscentrum van Amelisweerd.

Eerste afvalbak in Zocherstijl
Een afvalbak in Zocherstijl bestond niet. Totdat bewoners en leden van de klankbordgroep Singelgebied hiervoor een verzoek deden bij de gemeente. Een afvalbak is, naast de lantaarnpaal, het meest geplaatste buitenmeubel in een park. Voor RSM Kooij + Partners reden te meer om de productie van drie van deze bakken, met de karakteristieke boomstamvormige poot, te financieren. Inmiddels willen ook andere Zocherparken in Nederland deze unieke afvalbak gaan plaatsen.

Dè Zocher-bank
De originele Zocher-bank bestaat wel, maar was niet meer in productie. Dankzij de opdracht van de gemeente voor 80 banken in het Utrechtse Zocherpark is de fabrikant het zitmeubel weer gaan produceren. Het verzoek hiervoor kwam van de bewoners tijdens de herinrichting van het park. Ook andere Zocher-parken in Nederland kunnen dankzij dit initiatief de bank weer bestellen. De originele Zocher-banken hebben de karakteristieke, boomstamvormige poten. De laatste Zocher-bank op het Servaasbolwerk heeft in de fabriek model gestaan voor zijn nakomelingen. De overige 77 banken zijn mede gefinancierd uit het Leefbaarheidsbudget en werden in de loop van vorig jaar geplaatst.

Rijksmonument
Het Zocherpark in Utrecht is de groene omzoming van de singels rond de binnenstad. In 1830 kreeg landschapsarchitect J.D. Zocher jr. (1791 - 1870) de opdracht van de gemeente Utrecht om hier een park aan te leggen met als doel om de stadsbewoner ruimte te geven om te wandelen en te flaneren. Het bijna vijf kilometer lange park is een Rijksmonument. In 2004 is de gemeente begonnen met een herinrichting. Het park is in delen helemaal opgeknapt en teruggebracht in de originele stijl van de heer Zocher.