Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d.  19 april    |
|2011                                              |


1. Depositiebank stikstof
In mei zal naar verwachting de provinciale depositiebank voor stikstof weer operationeel zijn. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten in een notitie aan de Commissie Algemene Voorbereiding Staten. De depositiebank saldeert de stikstofdeposities op natuurgebieden met een Europese status (Natura 2000). De bank is in februari gesloten omdat er twijfel was over de inhoud van de milieuvergunningen en de bepaling van het stikstofsaldo. Op dit moment worden alle 2500 vergunningen van de depositiebank gecontroleerd, een proces dat eind april zal zijn afgerond. Daarna worden de stikstofsaldi opnieuw berekend. Dat is dan op grond van een intensieve controle.

2. Europese samenwerking
De vergadering van de Assembly of European Regions (AER) is een goede mogelijkheid om het netwerk te verstevigen en Brabant als kennis- en innovatieregio te profileren. Brabant is gastheer van de vergadering van 27 - 29 april en verzorgt een aanzienlijk deel van de organisatie; het secretariaat van de AER neemt de rest van de organisatie op zich. De AER is een grote Europese netwerkorganisatie van ruim 270 regio's uit 33 landen. Het is bedoeld om de samenwerking te bevorderen en de belangen van de regio's te behartigen in Europa. Gedeputeerde Staten laten zich hierover informeren.

3. Enexis
Op de agenda van de Algemene Vergadering van Aandeelhoduers van Enexis staat onder andere jaarrekening en de benoeming van de nieuwe commissaris. Provincie Noord-Brabant is één van de aandeelhouders van dit energienetwerkbedrijf. Gedeputeerde Staten stellen de standpunten die tijdens de vergadering worden ingebracht vast.

4. Reserve Omroep Brabant
Zolang er een juridische procedure loopt over de bezuiniging van 1,7 miljoen die de provincie aan Omroep Brabant heeft opgelegd, wordt er geen beslissing genomen over de reserves van de omroep.

5. Satellietuitzendingen Omroep Brabant
Tot de zomer van 2014 gaat Omroep Brabant door met het uitzenden via satelliet. Hierdoor kunnen ook Brabanders in het buitengebied de omroep blijven ontvangen. Om de uitzendingen te kunnen blijven ontvangen moeten bezitters van een oude satellietschotel wel een onderdeel vervangen.

6. Beslissing op bezwaar pluimveehouderij Someren
GS leggen geen nieuwe last onder dwangsom op aan het pluimveebedrijf Engelen in Someren. Met dit besluit blijven GS bij hun eerdere afwijzing van het handhavingsverzoek van milieuadviesbureau Het Groene Schild af. Dit besluit wijkt af van het advies van de hoor- en adviescommissie (HAC).


7. 'De andere aanpak van bezwaren en formele klachten'
Het project 'De andere aanpak van bezwaren en formele klachten' heeft tot doel conflicten zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen zonder dat een formele, juridische procedure hoeft te worden doorlopen. GS vinden deze oplossingsgerichte aanpak uitstekend passen in het beeld van 'Het nieuwe werken' en bij de 'Agenda van Brabant' en hebben de eindrapportage vastgesteld.

8. Bestuurlijke samenvatting jaarverantwoording 2010
GS hebben de tekst van de bestuurlijke samenvatting bij de jaarstukken 2010 vastgesteld.

9. Reactie op accountantsverslag
GS hebben kennis genomen van de goedkeurende controleverklaring en het bijbehorende accountantsverslag bij de provinciale jaarstukken 2010. Het verslag van de accountant wordt aan de leden van PS gestuurd.

10. Antwoorden op Statenvragen over de BMF
GS zijn van mening dat de Brabantse Milieufederatie (BMF) niet onzuiver heeft bericht over problemen die worden veroorzaakt door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in en rond Zundert. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van het PVV-Statenlid Van den Berg.

11. Antwoord op Statenvragen over jeugdgevangenis
Jeugdgevangenissen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de provincie, maar onder die van de Rijksoverheid. Ze spelen daarom geen rol in het provinciale jeugdzorgbeleid. Dat hebben GS geantwoord op Statenvragen van de PVV over sluiting van jeugdgevangenis de Maasberg in Overloon.


---- --