Politie Limburg-Noord

Opnieuw carjacking door nepagent in Baarlo


Datum: 19-04-2011
Tijd bericht: 15:36
Plaats: Baarlo

Maandagavond rond 23.00 uur kreeg de politie een melding van een carjacking van een personenauto (een Porsche Cayenne) in Baarlo. De 41-jarige bestuurder uit Helden reed in zijn auto over de Middenpeelweg net voor de afslag Zandberg, toen hij door een auto werd ingehaald. Dit voertuig toonde even later de lichtbalk 'stop politie', waarna de bestuurder de auto volgde richting De Meeren.

Op De Meeren stapte uit het voertuig een man die een politie-uniform droeg. Het is niet bekend of het hier om een echt of nepuniform ging. De man vroeg naar het kenteken- en rijbewijs en stapte even later in het voertuig, startte het en reed met hoge snelheid weg over De Meeren in onbekende richting. De andere dader ging er ook vandoor met zijn voertuig, een donkerkleurige Opel Astra.

Even later, rond 01.00 uur, werd de gestolen personenauto door middel van Track & Trace (een systeem waarmee het hogere segment auto's wordt uitgerust om bij diefstal het voertuig terug te kunnen vinden) teruggevonden op de Herenvennenweg in Weert. De politie is nog op zoek naar de daders.

Dit is de derde carjacking in twee weken tijd. Het politieonderzoek naar deze methode van autodiefstal (carjacking) loopt. De politie adviseert bestuurders om alert te zijn op deze methode van diefstal.

Getuigen van de diefstal of mensen die de voertuigen (vermoedelijk met hoge snelheid) hebben zien rijden of anderszins belangrijke informatie hebben worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Enkele tips met betrekking tot het stopteken:

- Politieagenten maken ook gebruik van onopvallende voertuigen maar zullen bestuurders (tenzij niet anders mogelijk) niet op verkeersonveilige, donkere of afgelegen plekken laten stoppen.
- Agenten kunnen zich legitimeren met een politiepas. Bij twijfel mag u hiernaar vragen.
- Agenten zullen altijd het volledige uniform dragen. Ben oplettend of het om een echt uniform gaat of dat het er nep uitziet of slecht gedeeltelijk gedragen wordt.
- Als u een stopteken krijgt en u te u denkt dat maken heeft met carjackers, dan mag u 112 bellen om te verifiëren of het gaat om een echte politiecontrole. De meldkamer kan u verder helpen.
- Wanneer u moet stoppen, hou voldoende afstand tot het voertuig voor u om eventueel nog te kunnen manoeuvreren.

Enkele algemene tips in geval van carjacking:

- Hou een kopie van uw kenteken- en identiteitsbewijs thuis, samen met een foto van het voertuig om in geval van een carjacking altijd een exacte beschrijving te kunnen geven.
- Bevestig de sleutels van uw voertuig en de sleutels van uw woning niet aan dezelfde sleutelhanger.
- Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. Als uw auto wordt gestolen, bent u immers ook deze spullen kwijt.
- Biedt in het geval van carjacking geen weerstand, verdedig uw auto nooit ten kosten van uw leven.
- Observeer alle details van de situatie (signalement verdachten, type auto, kenteken, rijrichting etc.) en meldt de carjacking direct bij de politie nadat de daders zijn vertrokken.