Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 19 april 2011

Sluitende jaarrekening Amersfoort 2010

Het saldo van de jaarrekening van de gemeente Amersfoort over 2010 is niet voldoende voor de activiteiten die naar 2011 moeten worden doorgeschoven. Dat staat in het Jaarverslag 2010 dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad presenteert. Het jaarverslag verschijnt dit jaar in een nieuwe vorm, waarbij de meeste informatie via internet wordt gepubliceerd. Het Burgerjaarverslag is onderdeel van het Jaarverslag 2010.

Het positieve saldo van de jaarrekening wordt ingezet voor de activiteiten die naar 2011 worden doorgeschoven. Nu dit saldo niet toereikend is, heeft het college een voorstel voor de raad opgesteld met de activiteiten die er wel van worden betaald.

2010
2010 stond bestuurlijk en politiek in het teken van 'nieuwe energie'. Na de gemeenteraadsverkiezingen nam de stad afscheid van een aantal raadsleden en wethouders. Er kwam een coalitieakkoord dat de toon zette voor een nieuwe bestuursstijl en een nieuw college trad aan. Dit nieuwe college geeft meer ruimte aan de kracht van de stad; inwoners en instellingen krijgen samen veel voor elkaar. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper nam afscheid tijdens een mooi stadsfeest en burgemeester Lucas Bolsius volgde haar per 31 augustus op. Aan het eind van het jaar trad een wethouder af, viel een raadsfractie uiteen en ging de coalitie verder in een andere samenstelling. Het werk voor en met de stad ging al die tijd onverminderd door. In 2010 is de Economische Agenda opgesteld, werd nieuwe energie gestoken in Amersfoort 2.0, Duurzame Ontwikkeling en werd op meer terrein de samenwerking binnen de regio gezocht. Ook voor de bereikbaarheid van de stad werden de ambities verstevigd.

Bezuinigingen
In 2010 werd verder uitvoering gegeven aan de bezuinigingsmaatregelen van ¤ 110 miljoen die de raad in 2009 had vastgesteld. In de openbare ruimte zijn geen spuitende fonteinen meer te zien, staan er minder bloembakken en werden kapotte speelvoorzieningen niet meer vervangen. In het welzijnswerk is gezocht naar manieren om de activiteiten voort te zetten in minder gebouwen. En er is gestart met de herijking van het programma Amersfoort Vernieuwt.

Financiële tegenvallers
Tegenvallers in het financiële resultaat van de gemeente komen voort uit een sterke stijging van de bijstandsuitkeringen en het beroep op regelingen voor de minima. Ook in de tegenvallende inkomsten uit bouwleges en grondexploitaties werd het effect van de economische crisis zichtbaar. Desondanks sluit Amersfoort 2010 af met een positief saldo van ¤ 4,8 miljoen. Dit is helaas minder dan voorgaandde jaren en daarom moet zorgvuldig worden gekozen waaraan dit saldo kan worden besteed. Hiervoor volgen nog voorstellen van het college aan de raad.

Jaarverslag Nieuwe Stijl
Het Jaarverslag verschijnt dit jaar in een andere vorm dan voorheen. Het college heeft besloten het grootste deel van de verantwoording via de website openbaar te maken. Dat scheelt papier en het biedt extra mogelijkheden. Men kan nu vanuit het Jaarverslag doorklikken naar onderliggende beleidsnota's van de gemeente. Het Jaarverslag bestaat uit twee delen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden:
* In het 'Jaarverslag 2010' vertelt het college de hoofdlijnen van het afgelopen jaar en het bevat een beschrijving van het financiële resultaat. De foto's zijn van Amersfoorters die de Kracht van de Stad in beeld hebben gebracht. Citaten uit de media maken het beeld van Amersfoort in 2010 compleet. Dit deel van het jaarverslag is beschikbaar via de website en in de vorm van een boekje.
* Het 'Jaarverslag 2010: achtergronden en specificaties' bevat de uitgebreide financiële en beleidsmatige verantwoording. Dit deel is alleen via de website beschikbaar.

U kunt beide delen van het Jaarverslag 2010 downloaden van de website van de gemeente Amersfoort www.amersfoort.nl/jaarverslag. Het boekje van het Jaarverslag 2010 is ook verkrijgbaar in de Informatiewinkel (Stadhuisplein 7 te Amersfoort).

Het Besluit van de gemeenteraad
Het is aan de gemeenteraad om het Jaarverslag 2010 vast te stellen. Op 10 mei 2011 debatteert de gemeenteraad over het Jaarverslag 2010 en neemt hierover een besluit.

Burgerjaarverslag
Onderdeel van het Jaarverslag 2010 is het Burgerjaarverslag, waarin de burgemeester verantwoording aflegt over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en participatie. Naast de gebruikelijke geschreven informatie over de voortgang in 2010, doet de burgemeester ook verslag in een video. Daarin vertelt hij wat de gemeente doet om de dienstverlening verder te verbeteren. De tekst, de video en aanvullende feiten en cijfers zijn te vinden op www.amersfoort.nl/burgerjaarverslag.

Noot voor de redactie,