Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 19 april 2011

Op weg naar 100% gerecyclede fietsen tijdens AutoRAI 2011 LeasePlan, Gazelle en Van Gansewinkel bundelen krachten in uniek partnerschap

LeasePlan Nederland presenteerde vandaag tijdens de AutoRAI samen met partners Gazelle en Van Gansewinkel de start naar de ultieme duurzame mobiliteitsvorm: een 100% gerecyclede fiets. Met het inruilen van de eerste oude fietsen, trapten de drie partners vandaag officieel het unieke samenwerkingsproject 'ReCycle' af, waarin onderzocht wordt of het mogelijk is om oude tweewielers voor 100% te recyclen. Ondernemers die tijdens het grootste autofeest van Nederland bij de leasemaatschappij een online leasecontract voor een auto met lage CO2-uitstoot afsluiten, krijgen naast een nieuwe auto ook een duurzame Gazelle fiets cadeau.

De ondernemer die tijdens de Publieksdagen van de AutoRAI een online leasecontract afsluit met een lage CO2-uitstoot, zoals de Volkswagen Polo Bluemotion of de Peugeot 508 SW e-HDI, heeft de keuze uit een dames- of een herenfiets van Gazelle. Zij moeten in ruil hiervoor wel een oude fiets inleveren.

Inmiddels zijn er dankzij deze nieuwe klanten al meer dan 20 fietsen beschikbaar voor de proef. Als startschot voor deze bijzondere samenwerking, doneerde LeasePlan Nederland vandaag de eerste oude fietsen aan Van Gansewinkel en Gazelle. Patrick Vierveijzer, commercieel directeur van LeasePlan, bracht hiervoor vier fietsen naar de AutoRAI. Roy Fuijk, commercieel directeur van Gazelle en Egbert Vennik en Nico van Lith, directie Van Gansewinkel Groep namen de kostbare grondstoffen voor de RecycleFiets in ontvangst, om deze vervolgens met Binkey, de elektrische vuilniswagen af te kunnen voeren voor recycling.

Het ReCycle project: een uniek partnerschap
In het ReCycle project onderzoekt Van Gansewinkel samen met Gazelle hoe gerecycled materiaal van oude fietsen gebruikt kan worden in de productie van nieuwe fietsen. Uit een eerste analyse van Van Gansewinkel blijkt dat oude fietsonderdelen minimaal voor meer dan 91% te recyclen zijn. De fietsenproducent streeft ernaar om als eerste op grote schaal een 100% te recyclen Cradle to Cradle fiets op de markt te kunnen zetten. Tot nu toe bestaan nieuw verkochte fietsen in Nederland nog grotendeels uit nieuw gewonnen grondstoffen, voornamelijk metalen en plastics. Door afgedankte fietsen te recyclen bevorderen de drie partners de beschikbaarheid van grondstoffen in Europa. Daar is veel winst te behalen, aangezien alleen al in Nederland jaarlijks meer dan 1,1 miljoen nieuwe fietsen worden verkocht. Dit betekent in totaal circa 20 miljoen kilo aan metalen en plastics die potentieel te recyclen zijn.

Het ReCycle project is een unieke samenwerking: het laat zien dat ook partijen die op het eerste oog niets met elkaar gemeen lijken te hebben, zich samen in kunnen zetten voor eenzelfde thema. In dit geval duurzame mobiliteit en schaarste van grondstoffen. Zo levert Gazelle in de proef een belangrijke bijdrage met haar kennis van fietsen, klanten, design en productietechnieken. Duurzaamheid is voor de fietsenproducent een vanzelfsprekendheid en een RecycleFiets ligt in het verlengde van haar strategie om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de grondstoffenschaarste. De Van Gansewinkel Groep brengt haar kennis in van materialen, recycletechnieken en logistieke retoursystemen. 'Afval bestaat niet', is het credo en de RecycleFiets is daarvan een uitgelezen voorbeeld.

Ook voor LeasePlan ligt deelname aan dit unieke partnerschap in het verlengde van hun voortrekkersrol op het gebied van duurzame mobiliteit. De fiets is volgens de leasemaatschappij de mobiliteitsvorm bij uitstek die buiten het woon/werkverkeer gebruikt zou moeten worden bij korte afstanden of moeilijk bereikbare plekken. Fietsen en autorijden; duurzame mobiliteitsvormen kunnen elkaar prima aanvullen.

(einde bericht)

Fotobijschrift:
Met het inruilen van de eerste oude fietsen, trapten LeasePlan, Gazelle en Van Gansewinkel vandaag op de AutoRAI officieel het unieke samenwerkingsproject 'ReCycle' af, waarin onderzocht wordt of het mogelijk is om oude tweewielers voor 100% te recyclen. v.l.n.r.: Nico van Lith, directie Van Gansewinkel Groep, Patrick Vierveijzer, commercieel directeur van LeasePlan, Roy Fuijk, commercieel directeur van Gazelle en Egbert Vennik, directie Van Gansewinkel Groep.

Hyperlinks:
Homepage LeasePlan: http://www.leaseplan.nl Homepage Van Gansewinkel Groep http:// www.vangansewinkelgroep.com Homepage Koninklijke Gazelle http://www.gazelle.nl

Trefwoorden:
Recycling, fiets, AutoRAI, afval, leaseauto, auto, partnerschap, MKB, ondernemer, grondstoffen, schaarste

Noot voor de redactie,