Hogeschool van Utrecht


19 april 2011

Hogeschool Zuyd wint Praktijkgericht Onderzoek 2011 in samenwerking met Hogeschool Utrecht

4 vaktherapeutische interventies gericht op jeugdige delinquenten.

Het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën (KenVak) van Hogeschool Zuyd is vandaag beloond voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar. Dit gebeurde in samenwerking met onderzoekers van de opleiding Creatieve Therapie van Hogeschool Utrecht (HU) en het lectoraat Werken in Justitieel Kader (HU). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Forum voor Praktijkgericht Onderzoek op het Jaarcongres van de HBO-raad. In dit project zijn met, door en voor de praktijk vaktherapeutische interventies ontwikkeld voor delinquente jongeren. Interventies op het gebied van beeldende therapie, dans-bewegingstherapie, dramatherapie en muziektherapie. Docentonderzoekers en studenten van twee hogescholen, vaktherapeuten en onderzoekers van zes Justitiële Jeugdinrichtingen en instelli ngen voor Gesloten Jeugdzorg, hebben in twee jaar tijd vier interventies ontwikkeld, die zijn afgestemd op probleemgebieden als zelfbeeld, interactie, emotie en cognitie.

De jury benadrukte tijdens de uitreiking van de prijs vooral de directe en blijvende invloed van het onderzoek op de praktijk van de vaktherapeuten. De verbinding met het onderwijs kwam tot stand door deelname van studenten in het project, door de overdracht van de verworven kennis naar de curricula van de opleidingen, het ontwikkelen van een scholingstraject voor deze doelgroep en de professionalisering van docenten.

Han Kurstjens en Gemmy Willemars, docenten creatieve therapie bij de HU-Amersfoort en lid van KenvaK waren de projectleiders in dit onderzoek voor respectievelijk muziektherapie en beeldende therapie. Beiden zijn zeer verheugd over de in de wacht gesleepte prijs: 'Vaktherapie is weten door handelen, vormgeven, ervaren en leren in het NU, niet door over- en terugdenken. Met de erkenning die dit project vandaag heeft gekregen wordt dat nog eens extra onderstreept', aldus de trotse winnaars.

Doel Praktijkgericht Onderzoek van het Jaar
Met de prijs wil de organisatie het debat over kwaliteitscriteria voor praktijkgericht onderzoek stimuleren. En natuurlijk goed praktijkgericht onderzoek in de spotlights zetten. Omdat de jury voor het Praktijkgericht Onderzoek van het Jaar elk jaar wisselt en zij haar eigen beoordelingscriteria vaststelt, krijgt het debat over de criteria steeds een nieuwe impuls. De juryleden voor 2011 hebben de criteria waarop dit jaar beoordeeld wordt vastgesteld.

Dit jaar namen de volgende experts zitting in de jury: dr. Yvonne Leeman, lector Pedagogische Kwaliteit van het Onderwijs Christelijke Hogeschool Windesheim, dr. Ruud Klarus, lector Het ontwikkelen van competenties op de werkplek Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, prof. dr. Marieke Schuurmans, lector Verpleegkundige en Paramedische Zorg voor Mensen met Chronische aandoeningen Hogeschool Utrecht, dr. Michiel Schuijer, lector Muziek Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (vz, dr. Rick Anderson, lector Controlling Hogeschool INHOLLAND, dr. ir. Joop Pauwelussen, lector Mobiliteitstechnologie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en dr. Jacomine de Lange, lector Transities in Zorg Hogeschool Rotterdam.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.




Hogeschool van Utrecht