Ingezonden persbericht


19 april 2011

Grootste onderzoek naar reisgedrag in Leeuwarden

Slimmer werken slimmer reizen. Wat willen Leeuwarder werknemers? 18.000 werknemers in Leeuwarden worden vanaf april 2011 ondervraagd naar hun reisgedrag. Het grootste mobiliteitsonderzoek in de regio tot nu toe.

Wat vinden werknemers belangrijk in het reizen naar of voor het werk? Waarover zijn ze te spreken en wat moet anders? Hoe komen ze naar het werk en wat is ervoor nodig om dat te verbeteren? Allemaal vragen die dit mobiliteitsonderzoek in de regio Leeuwarden moet beantwoorden. In het belang van werknemers, maar ook voor werkgevers en de overheid om gezamenlijk te kijken wat er beter kan.

Gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat investeren 800 miljoen euro in het Leeuwarden Vrij-Baan programma. Samen met 21 grote werkgevers in Leeuwarden voeren zij dit onderzoek uit. Zij gebruiken de informatie om alternatieve vormen van vervoer te ontwikkelen. Zo willen zij de regionale ambitie realiseren om het spitsverkeer met 5% te verminderen. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de regio blijvend verbeterd. Zo valt te denken aan:


* Meer mensen op de fiets naar het werk, door bijvoorbeeld het fietsen te belonen.
* Meer transferia rond de stad. Parkeren buiten de stad en met de bus naar de binnenstad.
* Flexibele werktijden en meer flexibele werkplekken.

Dit eerste onderzoek is gericht op de huidige situatie en de wensen van werknemers, een zogenoemde nulmeting. Volgend jaar worden in een vervolgonderzoek veranderingen in reizen en tevredenheid in kaart gebracht.