Ingezonden persbericht


Kwaliteit moet centraal blijven staan in het mbo

De komende bezuinigingen binnen het mbo heeft grote gevolgen. Ook Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB ) voorziet negatieve effecten. Er zal minder geld gaan naar de scholen, tegelijkertijd moet de kwaliteit van het onderwijs wél beter.

Het mbo is het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws gekomen. Een kwart van de opleidingen programmeert minder dan 850 uur onderwijs per jaar. Dat is minder dan 21 uur per week. Ook bleek één tiende van de opleidingen van matige kwaliteit. Het gevolg was dat studenten gingen protesteren voor beter onderwijs. De huidige plannen van de minister om méér lessen te verplichten wordt daarom door JOB positief ontvangen. In tegenstelling tot de mbo-raad ziet JOB dit niet als een gevaar voor de praktijkvorming. "De scholen bepalen zelf wat er in de les gebeurt en kunnen nog steeds tot 60% stage programmeren.", aldus voorzitter van het JOB, Luuk Visser.

Minister van onderwijs heeft als reactie op de wantoestanden binnen het mbo onderzoek laten doen door de 'Commissie Oudeman'. Deze heeft geadviseerd meer focus te brengen binnen het mbo. Het grootste gedeelte van het 'actieplan mbo' vloeit voort uit dit advies. Tegelijkertijd zijn de maatregelen uit het actieplan een bezuiniging. Volgens JOB zijn deze twee doelen te verenigen, maar moet er wel kritisch gekeken worden naar de uitvoering van de plannen.

Het is duidelijk dat scholen gekort gaan worden op de bekostiging. Dit kan volgens JOB negatief uitpakken voor de toegankelijkheid van het mbo-onderwijs. "Nu al zien we dat sommige scholen oudere studenten buiten de deur houden omdat deze meer kosten. Door minder bekostiging voor zittenblijvers zullen scholen nog meer gemotiveerd zijn om 'moeilijke' studenten te weren.", aldus Luuk Visser.

De minister heeft verder het plan om slechtlopende opleidingen samen te voegen. Hiermee kan 500 miljoen bespaard worden. Het gevolg is dat studenten naar een andere stad moeten reizen om een opleiding te volgen. "Een minderjarige student betaalt nu al gemiddeld 900 euro per jaar aan OV. Daarnaast brengen scholen soms ook onrechtmatig extra kosten in rekening bij studenten onder de noemer 'vrijwillige bijdrage'. Dit loopt soms in de honderden euro's per jaar. We moeten zien te voorkomen dat de kosten van de bezuinigingen bij de student terechtkomen.", aldus Luuk Visser.

JOB vindt het jammer dat de scholen het geldprobleem willen oplossen door te bezuinigen op kwaliteit in plaats van efficiënter te gaan organiseren. Commissie Oudeman heeft aangedrongen op hervormingen binnen het mbo. "In plaats van het oprekken van de definitie van onderwijstijd of het aantal onbevoegde docenten voor de klas verhogen kan er beter geld worden bespaard door de scholen beter te organiseren.", aldus Luuk Visser.


---

NOOT VOOR REDACTIE,