Ingezonden persbericht


Mbo scholen schuldig aan leeftijdsdiscriminatie

Mbo scholen hebben zich bij de toelating van studenten schuldig gemaakt aan discriminatie op leeftijd. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) oordeelde dat in 4 van de 5 zaken scholen studenten ten onrechte hebben geweigerd omdat ze te oud waren. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MRDA) vroegen het CGB om een advies nadat er tijdens de inschrijvingen van 2010 tientallen meldingen van discriminatie waren binnengekomen.

Luuk Visser, de voorzitter van JOB, is tevreden met de uitspraak: "Nu het bewezen is dat scholen zich aan leeftijdsdiscriminatie hebben schuldig gemaakt staat de oudere mbo-student een stuk sterker. Want als het oudere studenten weer overkomt, dan kunnen ze nu terugvallen op de uitspraak van de CGB. Daarbij staan scholen in het mbo op scherp, ze weten dat het verboden is en dat er op hen gelet wordt."

Met de uitspraak zijn de belangrijkste redenen die scholen opgeven om studenten te weigeren van tafel. De Commissie oordeelde namelijk dat het leeftijdsverschil en het moeilijker vinden van een stageplek geen reden voor weigering van oudere studenten mag zijn. Overigens is 'oud' hier een relatief begrip. JOB kreeg meldingen binnen van studenten van 21 jaar.

Scholen verdedigen hun toelatingsbeleid door er op te attenderen dat de afwijzing een 'vrijblijvend advies' is en dat studenten het advies dus ook naast zich neer mogen leggen. Maar in de praktijk is dit advies niet zo vrijblijvend als scholen beweren. Luuk Visser: "De geweigerde studenten kregen een overduidelijk 'nee' te horen. Gelukkig beveelt de CGB scholen nu aan om het advies duidelijker als een advies te formuleren en de studenten de keuze te laten dit advies te volgen of naast zich neer te leggen." Elke student zou dan naast een negatief advies ook te horen moeten krijgen dat ze zich toch nog mogen inschrijven. "Wij gaan dit de komende tijd in ieder geval streng in de gaten houden en roepen alle studenten die alsnog onrechtmatig geweigerd worden op zich tot JOB te wenden!"