DAF Trucks Persbericht PACCAR Inc., gedistribueerd door DAF Trucks N.V.

VOOR ONMIDDELIJKE PUBLICATIE

PACCAR kondigt verbeterde omzet- en winstcijfers eerste kwartaal aan

19 april, 2011, Bellevue, Washington - "PACCAR rapporteerde verbeterde omzet- en nettowinstcijfers over het eerste kwartaal van 2011", aldus Mark Pigott, chairman en chief executive officer. "PACCAR's resultaten zijn een weerspiegeling van de sterkere truckverkopen in Europa en Noord Amerika en een wereldwijde verbetering van de winstcijfers van de financiële dienstverlening en van de onderdelenomzet. De hogere bezettingsgraad van PACCAR productiefaciliteiten droeg bij aan verhoogde brutomarges. De Noord Amerikaanse en Europese markten herstellen zich, met uitzondering van de particuliere en zakelijke nieuwbouw in de Verenigde Staten. Onze klanten in het langeafstandsvervoer profiteren van toegenomen volumes en tarieven, die zorgen voor een verbeterde productiviteit van hun vloot. Ik ben erg trots op onze 19.000 medewerkers die prima prestaties hebben geleverd voor onze aandeelhouders en klanten."

"PACCAR's sterke balans en positieve cashflow hebben het mogelijk gemaakt om meer te investeren in het verder verbeteren van de operationele efficiency en productontwikkelingsprogramma's. Deze investeringen zullen bijdragen aan de groei op lange termijn van de onderneming", voegde Pigott toe.

PACCAR realiseerde in het eerste kwartaal van 2011 een nettowinst van $193,3 miljoen ($0,53 per verwaterd aandeel), vergeleken met $68,3 miljoen ($0,19 per verwaterd aandeel) in het eerste kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening stegen met 47% naar $3,28 miljard, vergeleken met $2,23 miljard in het eerste kwartaal van 2010.

Mondiale truckmarkt
"DAF's Europese marktaandeel in het segment boven 15 ton blijft stijgen, tot 16% begin 2011. Geschat wordt dat de markt voor voertuigen boven 15 ton dit jaar in Europa zal uitkomen op 220.000 tot 240.000 eenheden", aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF. "DAF is marktleider in het segment boven 15 ton in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Centraal Europa. DAF maakt goede vooruitgang op weg naar haar middellange termijndoelstelling van 20% marktaandeel."

"De markt voor zware trucks in de Verenigde Staten en Canada laat in 2011 een geleidelijke verbetering zien", aldus Dan Sobic, PACCAR executive vice president. De marktvoorspelling is verhoogd naar 200.000 tot 220.000 voertuigen, het beste jaar sinds 2006. "In de truckindustrie zijn er zorgen over de mate waarin toeleveranciers hun productiecapaciteit kunnen verhogen om zo tegemoet te kunnen komen aan de wereldwijde vraag", voegde Sobic toe.

Hoogtepunten - eerste kwartaal 2011
Hoogtepunten van PACCAR's resultaten over het eerste kwartaal van 2011 zijn onder andere:
* Geconsolideerde omzet van $3,28 miljard.

* Nettowinst van $193,3 miljoen.

* Liquide middelen en effecten ter waarde van $2,64 miljard.
* Winst vóór belastingen van Financial Services van $50,3 miljoen.
* Uitgaven voor research en ontwikkeling van $68,4 miljoen.
* Positieve operationele cashflow van $459,3 miljoen.
* Investeringen ter waarde van $62,2 miljoen.

* Record eigen vermogen van $5,65 miljard.

Kansen in Zuid-Amerika
Al meer dan 40 jaar worden Kenworth trucks verkocht in de Zuid-Amerikaanse Andes-landen. "Om het succes van Kenworth te complementeren, hebben we in de Andes-regio van Zuid-Amerika DAF voertuigen geïntroduceerd. Dit jaar zal de markt voor trucks in het segment boven 15 ton in die landen naar verwachting uitkomen op 30.000 tot 35.000 voertuigen", aldus Bob Christensen, PACCAR executive vice president. PACCAR introduceerde in maart 2011 de CF range in Chili, Ecuador en Peru. "Bovendien maken we in Brazilië vooruitgang met de evaluatie van potentiële vestigingsplaatsen voor een DAF productiefaciliteit. Brazilië is een belangrijke truckmarkt, waar in 2010 125.000 trucks in het segment boven 10 ton werden verkocht. Deze groeiende markt levert uitstekende lange termijn mogelijkheden voor DAF", voegde Christensen toe.

DAF CF85 in Zuid-Amerika

Verhoogde investeringen en industriële onderscheidingen PACCAR's uitstekende lange termijn winstcijfers, sterke balans en intense focus op kwaliteit, technologie en productiviteit hebben de onderneming in staat gesteld om sinds 2001 $3,9 miljard te besteden aan investeringsprojecten en nieuwe producten en processen. Jaarlijkse productiviteitsverbeteringen van 5 - 7% en capaciteitsverbeteringen van meer dan 40% in de afgelopen vijf jaar hebben de slagkracht van PACCAR's productie- en onderdelenfaciliteiten verhoogd. In 2011 zal PACCAR haar investeringen verhogen, om zodoende uitgebreide productontwikkelingsprogramma's te kunnen versnellen. "Voorzien zijn investeringen van $400 tot $500 miljoen, alsook uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van $275 tot $300 miljoen. Kenworth, Peterbilt en DAF investeren in toonaangevende producten en diensten om onze klanten in staat te stellen winstgevende resultaten te blijven realiseren", aldus Tom Plimpton, PACCAR vice chairman.

Tijdens de onlangs gehouden beurs 'Bus World China' in Sjanghai, China, werd PACCAR voor de vijfde maal onderscheiden met de titel 'Best Coach Engine Manufacturer'. PACCAR won deze onderscheiding dankzij de toonaangevende betrouwbaarheid, duurzaamheid en brandstofefficiency van de 9,2 en 12,9 liter PACCAR motoren. "De Chinese markt voor luxe bussen erkent de voordelen van de kwaliteit van PACCAR motoren", aldus Craig Brewster, PACCAR vice president.

PACCAR viert 40 jaar NASDAQ notering
In februari 1971 richtten PACCAR - een toonaangevende technologieonderneming- en 2.500 andere ondernemingen de NASDAQ beurs op. Veertig jaar later staan nog slechts twee van die oorspronkelijke ondernemingen (PACCAR en Intel) in de NASDAQ-100 Index. Van deze index maken honderd van de grootste niet-financiële ondernemingen deel uit die op de NASDAQ aandelenbeurs genoteerd staan, gebaseerd op marktkapitalisatie.

Kenworth Australia viert 40 jaar toonaangevende prestaties PACCAR Australia, waar de merken Kenworth en DAF deel van uitmaken, versterkte haar marktpositie door in 2010 een record marktaandeel van 25,7% te behalen in het zware truck segment. In maart 1971 werd in de nieuwe fabriek in Bayswater, vlakbij Melbourne, de eerste Australische Kenworth gebouwd. Sinds die tijd heeft Kenworth haar naam in Australië gevestigd als innovatieve koploper op het gebied van truckproductie. Een netwerk van 49 dealers in Australie, Papoea Nieuw Guinea en Nieuw Zeeland heeft in die periode 40.000 Kenworth trucks verkocht. PACCAR breidde in 1998 het productaanbod uit door de introductie van DAF voertuigen. "PACCAR's focus op kwaliteitsproducten en -diensten, ondersteund door onze gedreven medewerkers en dealers, hebben gezorgd voor het consistente leiderschap van Kenworth en DAF op de Australische markt", aldus Joe Rizzo, PACCAR Australia managing director.

De aerodynamische Kenworth T609 in Australië

PACCAR Financial viert 50-jarig bestaan
In 1961 werd door PACCAR de PACCAR Financial Corporation opgericht om de verkoop van Kenworth en Peterbilt trucks te ondersteunen. "Vijftig jaar later financiert PACCAR Financial 66 procent van de truckvoorraden bij Kenworth en Peterbilt dealers en meer dan 30 procent van alle verkochte of geleasede Kenworth en Peterbilt trucks in de VS en Canada", zegt Todd Hubbard, PACCAR Financial president. "We hebben een sterke samenwerking tussen PACCAR Financial, Kenworth en Peterbilt ontwikkeld. Onze klanten en dealers profiteren hiervan in alle fasen van de conjunctuur."

Financial Services ondernemingen bereiken goede resultaten PACCAR Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 134.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $8,15 miljard. PACCAR Leasing, een toonaangevende, full service verhuurmaatschappij in Noord-Amerika met een vloot van meer dan 30.000 voertuigen, is hierbij inbegrepen. In het eerste kwartaal van 2011 bedroeg de winst vóór belastingen $50,3 miljoen, vergeleken met $28,1 miljoen in het eerste kwartaal van 2010. De omzet in het eerste kwartaal van 2011 was $241,0 miljoen, ten opzichte van $246,4 miljoen in 2010. "In het eerste kwartaal van 2011 nam de winst toe, dankzij betere financieringsmarges en een lagere voorziening voor kredietverliezen," aldus Bob Bengston, PACCAR vice president. De voorziening voor kredietverliezen bedroeg $10,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2011 tegenover $18,4 miljoen in dezelfde periode in 2010.

"PACCAR's sterke balans, aangevuld met een A + / A1 kredietrating, stellen PFS in staat een competitieve financiering aan te bieden aan klanten en dealers van Kenworth, Peterbilt en DAF in 20 landen op drie continenten", zegt Ken Roemer, PACCAR Financial sales manager. "Hogere vrachtvolumes en stijgende vrachttarieven hebben de winstgevendheid van onze klanten verhoogd, wat zorgt voor minder betalingsachterstand en lagere voorzieningen voor kredietverliezen. Daarnaast profiteren we van hogere prijzen voor gebruikte trucks, die ten opzichte van voorgaande jaren met 15-20 procent zijn gestegen. "

PACCAR heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. PACCAR ontwikkelt en produceert geavanceerde dieselmotoren en is daarnaast actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat 'toekomstgerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.