Rijksoverheid

Nederland wil opheldering over foute EU hulpprojecten

Nieuwsbericht | 19-04-2011

Nederland wil opheldering van de Europese Commissie over concrete gevallen van verkeerd uitgepakte ontwikkelingsprojecten van de Europese Unie. Dat zegt staatssecretaris Ben Knapen in reactie op het kritische rapport van de Britse denktank Open Europe.

In het rapport worden voorbeelden genoemd als het geven van danspassen voor 500.000 euro aan Afrikanen in Burkina Faso. Knapen wil weten hoe dit zit. "Het líjkt water naar de zee dragen. Dat is zonde, want de ontwikkelingshulp van de EU is heel belangrijk, ook voor Nederland. En de kwaliteit zat de afgelopen tien jaar juist in de lift."

Volgens Knapen sluit het rapport aan bij de Nederlandse kritiek op het OS-beleid van de unie. De effectiviteit moet bij dat beleid voorop staan. Nederland wil dat de EU haar beleid meer richt op infrastructuur, energie en landbouw: terreinen waar de unie meerwaarde heeft. En veel minder op begrotingssteun aan regeringen, tenzij regeringen betrouwbaar zijn op het punt van mensenrechten. Knapen: "Open Europe citeert uit de kritische positie van het Nederlandse kabinet over EU-begrotingssteun. Gelukkig is eurocommissaris Piebalgs (Ontwikkelingssamenwerking) het op dit punt met ons eens."

Nederland drong eerder ook al aan op een aanpassing/ modernisering van het beleid gericht op de buurlanden van de EU, het zogenoemde nabuurschapsbeleid. ,,We moeten onze buren wel helpen, dat is in ons eigen belang. Maar die hulp moet wel heroverwogen worden, zeker als het gaat om de genoemde forse hulp voor kandidaatlidstaten zoals Turkije. Dergelijke G20 landen moeten geen klassieke EU-ontwikkelingshulp meer krijgen."