Persbericht "tussentijdse verslaggeving"

Groei komt van vrijwel alle marktgroepen Opbrengsten en winst Nedap N.V. in eerste maanden 2011 duidelijk hoger

Groenlo, 19 april 2011

De N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" liet de eerste maanden van dit jaar duidelijk* hogere opbrengsten en winst zien in vergelijking met de overeenkomstige periode 2010. De opbrengstengroei komt van vrijwel alle marktgroepen, te weten Agri, AVI, Healthcare, Power Supplies, Retail en Security Management**. Zoals verwacht blijven alleen de opbrengsten van de groepen Library Solutions en Specials achter. Op basis van de huidige, sterke marktpositie in diverse sectoren verwacht de directie - onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden - voor de komende maanden een duidelijke tot belangrijke groei van opbrengsten en winst.

Ook in 2011 blijft Nedap N.V. stevig investeren in productvernieuwing en commerciële slagkracht. Het aantal vaste medewerkers is na een flinke uitbreiding in 2010 (51 nieuwe medewerkers) de eerste maanden van dit jaar verder gestegen met 13 medewerkers naar 665 (stand per 31 maart). Daarnaast wordt er in enkele marktgroepen tijdelijk gebruikgemaakt van inleenkrachten om nieuwe producten versneld naar de markt te brengen. De schaarste aan componenten op de wereldmarkt zorgt voorlopig voor extra kosten omdat de productie- en logistieke processen hierdoor niet altijd efficiënt kunnen verlopen.

De autonome opbrengstengroei van Nedap N.V. wordt op dit moment gematigd door het geleidelijk, en in goed overleg met de afnemers, beëindigen van de toeleveringsactiviteiten, die zijn ondergebracht bij de marktgroep Specials. Enkele jaren terug bedroegen de opbrengsten hieruit meer dan 20% van de totale opbrengsten. Over het 1^e halfjaar 2010 was dit al teruggebracht naar ongeveer 15% en over het 1^e halfjaar 2011 zal dit minder zijn dan 10%.

De opbrengsten van de marktgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) vertonen een stijgende lijn. De melkprijzen lopen op, waardoor het vertrouwen in de toekomst bij melkveehouders weer toeneemt. In de landen en regio's waar deze sector financieel gezond is, leidt dit tot de aanschaf van nieuwe systemen. Ook binnen de varkenshouderij is sprake van een toenemende investeringsbereidheid. De marktgroep blijft flink investeren in haar productportfolio, wat ook recent weer heeft geleid tot nieuwe marktproposities en verkoopkanalen. Ook de marktgroep AVI (Automatische Voertuig Identificatie) besteedt veel tijd en middelen aan het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten. Na een lichte terugval in 2010 ziet ze haar opbrengsten weer toenemen.

De activiteiten van de marktgroep Election Management Systems (Verkiezingssystemen) zijn beperkt gebleven tot het op de voet volgen van de internationale ontwikkelingen op het gebied van stemmachines. Er worden voor deze groep in 2011 geen opbrengsten verwacht. De marktgroep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) heeft door haar voortdurende aandacht voor productvernieuwing en marketing haar positie op de zorgmarkt verder kunnen versterken. Ook de door deze marktgroep ontwikkelde oplossing voor de uitzendbranche PEP (gedigitaliseerde urenregistratie) draagt in binnen- en buitenland bij aan de opbrengstengroei.

De groep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) ondervond de eerste maanden van het jaar de negatieve gevolgen van overheidsbezuinigingen in een aantal landen: minder aanvragen, verlengde beslissingstrajecten en verschuivende budgetten. De groep is intensief bezig haar marktgebied verder uit te breiden naar o.a. Scandinavië, Oost-Europa en het Midden-Oosten. De marktgroep Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht en autonome energiesystemen) laat, met steeds meer eigen producten onder het Nedap-merk, waaronder de PowerRouter, een verdere opbrengstengroei zien.

De marktgroepen Retail (beveiliging-, beheer- en informatiesystemen voor de detailhandel) en Security Management (systemen voor toegangscontrole, registratie, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie, beheer van lockers en biometrie) zetten hun uitstekende prestaties van vorig jaar in de eerste maanden van dit jaar door. De beslissing om te blijven investeren in productvernieuwing en commercie gedurende de afgelopen recessie heeft hun concurrentiekracht vergroot.

De autonome groei van Nedap N.V. wordt geheel met eigen middelen gefinancierd. De solvabiliteit blijft met 40% onverminderd sterk.

Het financiële halfjaarbericht 2011 zal donderdag 4 augustus 2011 nabeurs worden gepubliceerd.

De jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders zal plaatsvinden op dinsdag 26 april 2011, om 11.00 uur in het Zendgebouw Radio Kootwijk, Radioweg 1, 7348 BG Hoog Soeren. Wij verwijzen u voor de routebeschrijving naar onze website (www.nedap.com), aangezien niet alle navigatiesystemen het adres herkennen.

Indien u met het openbaar vervoer komt, kunt u gebruik maken van taxibusjes met het Nedap logo die u naar het Zendgebouw Radio Kootwijk zullen brengen. Deze taxibusjes staan aan de voorzijde van het station Apeldoorn bij de taxistandplaats. Ze rijden heen en weer tussen half 10 en 11 uur. De transfertijd is ongeveer 15 minuten.

Wij willen u er verder op attenderen dat er in het Zendgebouw Radio Kootwijk geen lift aanwezig is. De aandeelhoudersvergadering is alleen toegankelijk via een trap.

* Nedap past in dit persbericht de `schaal van Mock' toe.

** De activiteiten van de marktgroepen Education en Locker Management Systems zijn m.i.v. 1 januari 2011 samengevoegd met die van de marktgroep Security Management.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam Financieel directeur Tel: 0544-471102 www.nedap.com

PROFIEL NEDAP

Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur.

Het langetermijnbeleid van Nedap is gericht op het creëren van duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van opbrengsten en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van de expertise die de onderneming heeft, een centrale rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame * oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, dieren en goederen veelal een belangrijke rol speelt en * producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Om te kunnen blijven ondernemen op een wijze die Nedap sterk maakt en gebaseerd op autonome groei, gaat zij uit van een bedrijfswinst van minimaal 10% van de opbrengsten, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 15%-20% en een solvabiliteit van ca. 45%.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan NYSE Euronext.

Nieuws

N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Nedap jaarverslag 2010
Nedap Masterclass 2011
Persbericht financiële resultaten 2010