GroenLinks

Blij met behaalde instaptariefverlaging stads- en streekvervoer

Dinsdag 19 april 2011, 18:28u - Ineke van Gent
Blij met behaalde instaptariefverlaging stads- en streekvervoer

Een motie van GroenLinks, om het instaptarief in het stads- en streekvervoer te verlagen van 4 naar 3 euro, heeft een meerderheid gehaald in de Tweede Kamer. Wie vergeet uit te checken, is dan minder geld kwijt. Kamerlid Ineke van Gent: "Ik zoek naar een betere balans tussen de belangen van vervoersbedrijven en van reizigers. Wie nu vergeet uit te checken, is gemiddeld EUR 1,60 kwijt. In mijn voorstel is dat gemiddeld nog 60 cent, heel wat redelijker. Nu blijft er veel te veel geld aan de strijkstok van de vervoerders hangen."

In de motie wordt de commissie Meijdam, die oplossingen zoekt voor invoeringsproblemen met de chipkaart, gevraagd de consequenties van een lager instaptarief te kijken.

Gemiddeld kost een reis nu EUR 2,40 en is het instaptarief EUR 4,-. Vervoersbedrijven hanteren graag een hoog instaptarief, om het risico op misbruik te beperken. Het gevolg is dat bij fout uitchecken de reizigers veel geld kwijt zijn.

Evalueren

Ook is de motie van GroenLinks aangenomen om de kostenneutraliteit voor reizigers, één jaar na het afschaffen van de strippenkaart te evalueren, mochten consumentenorganisaties daarom vragen.

Van Gent: "Veel reizigers worden met fikse prijsstijgingen geconfronteerd bij de overgang naar de chipkaart. Bovendien zijn sommetjes rond kostenneutraliteit op aannames gebaseerd. Bijvoorbeeld hoeveel mensen die vroeger losse kaartjes kochten, overstappen op een chipkaart. Het is goed om na één jaar eens te bezien of die aannames klopten. Zo niet, dan moet dat consequenties voor de tarieven hebben."