Buurlanden ongeruster over veiligheid kernenergie dan Nederlanders

Persbericht van MarketResponse Nederland BV

Belgen en Duitsers maken zich veel meer zorgen over de veiligheid van kerncentrales dan Nederlanders. Drie op de tien Belgen zijn erg ongerust over mogelijke incidenten met hun kerncentrales. In Duitsland is ruim een derde ongerust. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van marktonderzoekbureau MarketResponse. Minder dan één op de tien Nederlanders maakt zich echt zorgen dat een incident met kernenergie ook in Nederland kan voorkomen.

Het sentiment over kernenergie is in onze omringende landen een stuk negatiever dan in Nederland. In België staan zes op de tien inwoners negatief tegenover kernenergie en in Duitsland zijn dit er ruim zeven op de tien. In Nederland heeft de helft van de burgers een negatieve houding ten aanzien van kernenergie.

Ondanks dat in opkomende economieën als Rusland, China en India nog een meerderheid voor kernenergie is, behoren deze landen tot de scherpste dalers. Kernenergie verliest daar meer dan 10% in populariteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat in Japan nog een relatief grote groep van vier op de tien voorstander van kernenergie is. Het aantal tegenstanders is na de ramp in Fukushima gestegen met 20% tot bijna de helft van de Japanners. De ondervraagde landen met de meeste tegenstanders zijn Griekenland en Oostenrijk. Negen op de tien inwoners van deze landen staat negatief tegenover kernenergie.

Links:
http://www.marketresponse.nl/nieuws/marketresponse-actueel/belgen-en-du itsers-ongeruster-over-veilig
Organisatie info:

MarketResponse Nederland BV

Over het onderzo ek

De resultaten zijn afkomstig uit internationaal onderzoek dat in 47 landen is ui tgevoerd onder ruim 34 duizend respondenten vanuit het WIN netwerk waar MarketRe sponse onderdeel van uitmaakt. Dit is wereldwijd het grootste internationale net werk van onafhankelijke onderzoeksbureaus. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 21 maart en 10 april 2011. 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben deelgenome n aan dit landelijk representatieve onderzoek. Voor meer informatie over het ond erzoek kunt u contact opnemen met Imre van Rooijen, Research Consultant (06-203 963 16) of Wim Nieuwenhuijse, Algemeen Directeur (06-166 107 55).