CDA


Jack Biskop: Feest: Maatschappelijke stage nu een feit dinsdag 19 april 2011
Na jaren knokken heeft het CDA het voor elkaar gekregen. De maatschappelijke stage wordt deze week verankerd in de wet voor het voortgezet onderwijs. âWe hebben ons hier jaren voor ingezetâ, aldus onderwijswoordvoerder Jack Biskop, âen nu eindelijk is het zover. Reden voor een feestjeâ.
Â
De maatschappelijke stage maakt het voor scholieren mogelijk om 30 uur van hun schoolloopbaan te besteden aan een stage die zij zelf maatschappelijk relevant vinden. âBijvoorbeeld helpen koffie schenken in een bejaardentehuis of als begeleider voor een dagbesteding van mensen met een beperking. Zo leren jongeren het beste hoe de samenleving in elkaar zit: door mee te doen, door actief bij te dragenâ, aldus de Biskop. âScholieren leren zo dat burger zijn meer is dan klant zijn van de overheid. Ook biedt de stage een extra kans kinderen vertrouwd te maken met de waarden en normen van onze maatschappijâ.
Â
Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de stage, maar het CDA vindt dat ook de overheid moet proberen zich in te zetten voor een kwalitatief goede maatschappelijke stage, bijvoorbeeld via de VO-raad. Biskop nodigt de scholieren uit om vooral zelf creatief op zoek te gaan naar interessante stages. âWe moeten dit niet gaan âinstitutionaliserenâ door het in het leven roepen van stagemakelaars. Ik hoop dat scholieren met eigen interesses en creativiteit op zoek gaan hoe zij hun steentje bij kunnen dragen en een mooie ervaring rijker kunnen wordenâ.
Â
Om te vieren dat de maatschappelijke stage nu werkelijkheid is geworden heeft Biskop drie plaatsen voor maatschappelijke stages binnen de CDA Tweede Kamerfractie ter beschikking gesteld. âIk nodig scholieren uit om hun maatschappelijke stage hier te komen lopen. De Tweede Kamer is een leerzame omgeving en enthousiaste leerlingen zijn hier van harte welkomâ.