Ingezonden persbericht


DocumentenWacht reconditioneerd unieke boekwerken TU Delft

De alles vernietigende brand in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft als gevolg gehad dat het gehele gebouw tot de grond toe afgebroken moest worden. In de kelder van het afgebrande gebouw bevonden zich nog archieven met daarin veel boeken en tekeningen. In verband met het instortingsgevaar van het gebouw ging men ervan uit dat deze archieven tijdens de sloop geheel verloren zouden gaan. Toch konden ook deze archieven na drie maanden gered worden door DocumentenWacht.

Omdat er instortingsgevaar van het gebouw was konden deze stukken dus niet gelijk gered worden. Er was lange tijd onduidelijk of het archief als verloren beschouwd moest worden of dat het nog te redden was. In de maanden die op de brand volgden werden de berichten er niet beter op. De complete riolering van het gebouw was in de kelders waar de archieven zich bevonden gelopen. De kelders hebben zich tijdens het blussen van de brand gevuld met bluswater. Dat is daarna langzaam weg gelopen. Het nat geworden materiaal heeft de hele zomer staan "broeien" met een enorme schimmelexplosie tot gevolg (zie bovenste foto). Lange tijd na de brand was er dus nog steeds duidelijkheid over hoe de stukken in het archief er aan toe waren. Omdat er erg belangrijke en bijzondere stukken in het archief aanwezig waren werd er alles aan gedaan om deze te bereiken. Het gebouw werd verdieping voor verdieping gesloopt. Tot de slopers op het niveau waren waar het veilig was om de kelder te betreden. Drie m aanden na de brand konden er eindelijk stukken gered worden. Er werd eerst gekeken welk deel van het archief veilig te betreden was. DocumentenWacht heeft vervolgens alle stukken die nog bereikbaar waren gered.

Het ging hier totaal om veertig pallets met bouwkundige boeken en tekeningen. Met man en macht is ervoor gezorgd dat deze belangrijke stukken naar de shockvriezers van DocumentenWacht in Beekbergen konden worden gebracht.

Na een verblijf van drie maanden in riool- en bluswater zijn alle stukken zwaar beschadigd geraakt. De schimmel stond dik op de boeken en kaarten. Omdat alles nat was en dik onder de schimmel zat is het direct ingevroren tot -25 graden Celsius, waardoor het rottingsproces stilgezet is. Nadat alle stukken veilig gesteld waren hebben experts van de TU Delft in Beekbergen bij DocumentenWacht alle stukken doorlopen. Alle unieke stukken zijn tussen de andere stukken uit gefilterd. Deze andere stukken waren nog elders verkrijgbaar of stonden in bibliotheken van collega technische universiteiten.

Van de veertig pallets bleef zo uiteindelijk één pallet over met zeer uniek en waardevol materiaal. Dit materiaal zal worden gerestaureerd en gedigitaliseerd.