Burgers Zoo

EAZA Ape Campaign

Alle mensapen- en gibbonsoorten zijn bedreigd en voor een aantal van hen begint de situatie nu echt kritiek te worden! De dierentuinen die zijn aangesloten bij EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) willen dit jaar samen met hun bezoekers een aanzienlijke en duurzame bijdrage leveren aan de instandhouding van mensapen, gibbons en hun leefomgeving door zoveel mogelijk geld in te zamelen en daarmee een fonds op te richten om zorgvuldig geselecteerde projecten te ondersteunen. Burgers' Zoo ondersteunt de EAZA Ape Campaign op actieve wijze en genereert extra aandacht voor de campagne vanaf 20 april tijdens de speciale 'Ape Week'.

EAZA1

Meer achtergrondinformatie over de EAZA Ape Campaign, de bedreigde mensapen en gibbons en de beschermingsprojecten leest u door op de volgende link te klikken: Artikel EAZA Ape Campaign.

Dierentuinbioloog en mensapendeskundige Tom de Jongh heeft daarnaast een artikel over de EAZA Ape Campaign geschreven dat is verschenen in ZieZoo: Artikel Tom de Jongh.

In dit nieuwsbericht leest u verder wat de 'Ape Week' in Burgers' Zoo precies inhoudt, welke activiteiten Burgers' Zoo organiseert en hoe u uw steentje kunt bijdragen:

`Ape Week' in Burgers' Zoo!
Als start van de EAZA Ape Campaign vinden in dierentuinen in heel Europa rond het paasweekend extra activiteiten plaats met de bedoeling een flink bedrag voor de campagne bij elkaar te brengen. Ook Nederlandse dierentuinen organiseren zo'n `Ape Week'. Het startsein klinkt op 20 april in Apenheul. De `Ape Week' duurt tot en met tweede paasdag.

EAZA3

`Ape Week'
Ook in Burgers' Zoo wordt hard gewerkt om de activiteiten tot een groot succes te maken. Natuurlijk plaatsen we de campagneborden met informatie over de actie, de mensapen en de projecten die ondersteund worden.

De IVN-werkgroep, die al vele jaren in ons park educatieve activiteiten verzorgt, en de vrijwilligers van het Jane Goodall Institute, die regelmatig een informatiestand over de activiteiten van dat instituut, maar ook over chimpansees bemannen, zijn samen op een tweetal plaatsen in ons park te vinden. Ze dagen vooral jeugdige bezoekers uit tot allerlei activiteiten en bieden informatie aan over mensapen en de campagne. We hopen natuurlijk dat de deelnemers hier een royale bijdrage voor de campagne tegenover zullen stellen.

In de informatiestand zijn bovendien een `Ape Week'-speurtocht en fraaie EAZA Ape Campaign -sleutelhangers te koop zijn. De opbrengst komt uiteraard ten goede aan de campagne.

Het hele seizoen
Natuurlijk hopen we u als deelnemer te mogen ontvangen, maar het is ook op andere manieren mogelijk bij te dragen aan de campagne. In ons park zult u gedurende het gehele seizoen de bekende `moneyspinners' aantreffen en in het Parkrestaurant zelfs een bijna levensgrote gorillaspaarpot.

EAZA4

Ook thuis!
Zelfs als u thuis blijft, kunt u meehelpen. Wanneer u uw oude mobiele telefoons opstuurt naar het volgende postadres, steunt u de campagne:

Ape Campaign Collection Centre
Antwoordnummer 135
7400 VB Deventer

U hoeft de envelop niet te frankeren!

De telefoons worden gerecycled en het bedrijf dat daarvoor zorgt, maakt voor elke telefoon een bijdrage over aan de EAZA Ape Campaign.

Tenslotte kunt u uw telefoons ook in het dierenpark afgeven.

Dubbele bijdrage
Met uw oude telefoon draagt u dubbel bij aan de toekomst voor de mensapen. Voor de productie van mobiele telefoons zijn zeer zeldzame mineralen onmisbaar. Die worden voor een groot deel gevonden in Centraal Afrika, precies waar de nationale parken zijn ter bescherming van zeldzame mensapensoorten.

De mineralen zijn zo waardevol dat er voordurende gewapende conflicten om zijn. Niet alleen wordt het biotoop van de mensapen ernstig aangetast, maar bovendien vallen er slachtoffers onder de dieren door de vele vuurwapens. Door het recyclen wordt de behoefte aan `nieuwe' mineralen kleiner en daarmee ook bovengenoemde problemen.

Namens de mensapen alvast bedankt voor uw hulp! o info@burgerszoo.nl
Twitter Hyves
Made in Arnhem The Green Key