KRO

KRO's Goudmijn: Stefano's betere toekomst

Uitzenddatum: 20/04/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn kunt u de komende 6 weken kijken naar de mooiste en meest aangrijpende verhalen van het afgelopen seizoen. In elke aflevering gaat Karin de Groot terug naar één van de hoofdpersonen om te horen hoe het hem of haar na de uitzending is vergaan. Zo gaat ze in deze aflevering (18.25u, Ned.2) terug naar Stefano van Delden. De start van Stefano's leven was niet optimaal. Zijn moeder was drugsverslaafd en zijn vader was dealer op de Wallen. Na een traject langs instellingen en zelfs de jeugdgevangenis gooit hij het roer om. Stefano kiest voor het rechte pad en wordt trainer van Masterboys. Met voetbal wil hij jongens uit de achterstandswijken van Amsterdam helpen te werken aan een betere toekomst. Het project wordt een groot succes maar door de bezuinigingen wordt Masterboys in haar voortbestaan bedreigd. Nu, een half jaar later, gaat Karin kijken hoe het Masterboys is vergaan. En wat blijkt: mede door onze uitzending besluit topvoetballer Edson Braafheid Masterboys financieel te ondersteunen. En ook de stadsdeelraad Amsterdam Zuid-Oost geeft nu geld waardoor Masterboys kan blijven bestaan.

Verder wordt deze aflevering het verhaal van Wendeline en Marcel herhaalt. Het tweetal is in 2004 op vakantie in Sri Lanka als ze in hun auto worden overvallen door een Tsunami. Ze worden ingesloten door een muur van water en vluchten naar een brug maar die stort in. Ze krijgen brokstukken over zich heen en moeten vechten voor hun leven. Vooral Marcel raakt ernstig gewond. Maar ze hebben ook geluk. Na de vloedgolf staat de auto er nog en hij start nog ook. Geluk dat wellicht te wijten is aan een cadeautje van een bosmonnik die ze enkele dagen daarvoor bezochten. Hij gaf hen bij hoge uitzondering een rietje met geluksolie; bescherming tegen alle kwaad.

En tot slot de herhaling van het inspirerende verhaal van Yme Dikkerboom die op zijn 66^ste leert lezen. Yme komt uit een gezin met 17 kinderen en heeft zijn hele leven niet kunnen lezen en schrijven. Tot zijn 50ste werkte hij in een ziekenhuis en redde zich met tekenen van pictogrammen. Yme: "Mensen die niet kunnen lezen en schrijven, moeten harder lopen dan mensen die dit wel kunnen. Je moet overal een mouw aan passen en harder je best doen dan anderen in het leven." Toen Yme na 27 jaar ontslagen werd, ging het helemaal bergafwaarts met hem totdat iemand hem kon inspireren te leren lezen en schrijven.

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 20 april om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.