Erasmus Universiteit Rotterdam

Wetenschapsknooppunt ontvangt Toptoets-kinderen

Datum
Van: 20 april 2011 09:30
Tot: 20 april 2011 15:30

---

Locatie:
Collegezaal B-061 en diverse andere locaties

Toelichting
Dit jaar kunnen vijfitg kinderen de Toptoets van de Stichting Cognitief talent maken op de EUR. Het Wetenschapsknooppunt biedt het middagprogramma aan, waarin de kinderen kennismaken met de universiteit.

Toptoets dit jaar ook op de EUR

Op woensdag 20 april 2011 ontvangt het Wetenschapsknooppunt kinderen die meedoen aan de Toptoets van de Stichting Cognitief Talent. Ruim vijftig leergierige kids afkomstig uit alle hoeken van Nederland komen naar campus Woudestein om daar hun Toptoets te maken in plaats van op school. Na de pittige toets in de ochtend verzorgt het Wetenschapsknooppunt een programma waarbij de kinderen de EUR wat beter leren kennen.

De Stichting Cognitief Talent organiseert dit jaar voor de vijftiende keer de Toptoets voor groep 8 van de basisschool. Leergierige en talentvolle kinderen die van een uitdaging houden kunnen daar aan meedoen op school. Sinds dit jaar stellen zeven universiteiten een ruimte beschikbaar voor de liefhebbers die de toets op een campus willen maken en zo kennismaken met een universiteit. De kinderen komen onder meer vanuit Edam, Heemskerk en Kortenhoef, maar ook uit Rotterdam, Schoonhoven en Amersfoort.

Op de EUR doen de kinderen mee aan een activiteitenprogramma van het Instituut voor Psychologie en krijgen ze een mini-college over de universiteit. Tot slot nemen medewerkers van de UB de kinderen in kleine groepjes mee op avontuur: ze mogen heel oude boeken bekijken en meemaken hoe de robot randtriever boeken uit het magazijn haalt. Met een stripboek over Erasmus op zak gaan de kinderen tenslotte weer naar huis, al is dat soms een lange reis.

Het programma is gecoördineerd door het Wetenschapsknooppunt van de EUR, het samenwerkingsverband dat zich inzet voor excellentiebevordering in het basisonderwijs. Er worden lessenreeksen ontwikkeld, deze worden door gastdocenten uitgevoerd op de scholen en er wordt nascholing georganiseerd voor leerkrachten.

De Stichting Cognitief Talent is een ideële stichting die zich inzet om talent van jeugdigen op het gebied van leren, weten en denken tot uiting te brengen. Doel is een bijdrage te leveren aan het benutten van het intellectuele kapitaal van ons land, zodat Nederland zich kan handhaven als innovatieve kenniseconomie. De stichting organiseert de jaarlijkse Toptoets, heeft een De Digitale Topschool met oud-deelnemers aan de Toptoets en organiseert kennisverwervende, leerzame evenementen voor de oud-deelnemers.