Wageningen Universiteit en Researchcentrum 14 apr 2011
Nummer: P020

Het nieuwe atmosferische waarnemingsstation De Veenkampen in Wageningen wordt 20 april officieel geopend. Het station van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit heeft experimenteer- en waarnemingsfaciliteiten voor onderwijs en onderzoek, en faciliteert ook derden. Het station genereert onder andere langjarige klimatologische meetreeksen.

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, doet al sinds 1926 meteorologische waarnemingen ten behoeve van onderzoek en onderwijs. Het eerste waarnemingsstation stond aan Duivendaal (1926 â 1968), het tweede aan de Haarweg (1968 â 2009). Stadsuitbreiding bij de Haarweg maakte een verhuizing noodzakelijk. Vanwege het grote belang van ononderbroken waarnemingsreeksen doet de leerstoelgroep al sinds eind 2007 waarnemingen vanaf De Veenkampen aan de Veensteeg, zegt hoogleraar Meteorologie en Luchtkwalitiet prof. Bert Holtslag. âDeze locatie is perfect, vanwege de ligging in een open landschap. De ligging binnen de Ecologische Hoofdstructuur garandeert hopelijk ook in de toekomst dat bebouwing (die de waarnemingen zou kunnen beïnvloeden), ver weg zal blijven. Zo kunnen we een hoogwaardige klimaatmonitoring blijven garanderen.â

Het station is volledig geautomatiseerd. Zowel de momentane weergegevens als de klimatologische waarnemingsreeksen van Wageningen staan op de site van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit (www.maq.wur.nl). De data zijn toegankelijk voor iedereen. Volgens prof. Holtslag worden zij veel gebruikt, niet alleen door de diverse kenniseenheden van Wageningen UR, vooral door Omgevingswetenschappen en door Plantenwetenschappen, maar ook door gebruikers van buiten Wageningen UR, zoals MeteoConsult. Ook is er een intensieve samenwerking met het RIVM voor metingen van de luchtkwaliteit.