Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Behandeling Brim 2011 op volle toeren

15 apr 2011 - 07:59

Het liep dit jaar storm bij de indiening van aanvragen voor instandhoudingssubsidies. Kwamen in heel 2010 1180 aanvragen binnen, nu waren het er de eerste dag al ruim 2200. Daarmee was de subsidiepot direct overvraagd. Bij zo veel belangstelling is een extra stap noodzakelijk om tot een verdeling te kunnen komen: op 20 april a.s. is er een loting die een rangorde aanbrengt in de op 15 januari 2011 ontvangen aanvragen. In die volgorde worden de aanvragen inhoudelijk beoordeeld, zolang er subsidiebudget is. Alle aanvragers horen in de periode april - juni, maar uiterlijk 30 juni of hun subsidieverzoek gehonoreerd wordt.

De Brim 2011-subsidie is bedoeld voor instandhouding van rijksmonumenten, zoals boerderijen, molens, kerken en parken. Er is in totaal EUR 57,2 miljoen beschikbaar voor gebouwde en groene monumenten en EUR 800.000,- voor archeologische monumenten.

Stap 1: de intake

Op zaterdag 15 januari 2011 kwamen er bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maar liefst ca. 2200 aanvragen binnen. De dienst zette alle zeilen bij om de enorme toeloop snel te verwerken. Er zijn op de eerste dag 1136 aanvragen voor kerken ingediend, 780 voor overige gebouwde monumenten, 38 voor woonhuizen, 194 voor groene en 6 voor archeologische monumenten.

Alle aanvragers hebben intussen bericht ontvangen dat meer tijd nodig is dan gebruikelijk om alle aanvragen zorgvuldig te kunnen verwerken. Nu krijgen aanvragers uiterlijk 30 juni uitsluitsel of hun aanvraag gehonoreerd wordt.

Stap 2: alles compleet?

Die enorme hoeveelheid aanvragen is in februari en maart geregistreerd en gecontroleerd op compleetheid en beoordeelbaarheid. Dat veel begrotingen dit keer digitaal ingeleverd werden, scheelde een hoop handwerk.

Bij 12% van de aanvragen bleken stukken te ontbreken of was de aanvraag onduidelijk. Dat is percentueel gezien een stuk minder dan vorig jaar. Toen was ca. 35% van de aanvragen incompleet. De desbetreffende aanvragers hebben inmiddels een opvraagbrief ontvangen waarin om aanvullende informatie is verzocht.

Stap 3: loting

Volgens het Brim 2011 wordt het beschikbare budget verdeeld in volgorde van ontvangst van de aanvragen, gerekend per dag. Dit jaar kwamen er echter op de eerste dag al zo veel aanvragen binnen, dat de subsidiepot direct overvraagd werd. Op grond van de Regeling rijkssubsidiëring instandhouding monumenten 2011 wordt in een dergelijk geval een rangorde aangebracht door middel van een loting.

De loting vindt 20 april a.s. plaats door een notaris van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. op het kantoor aan de Bezuidenhoutseweg 57 te Den Haag. Op de lotingslijst staan alle aanvragen die op 15 januari zijn ontvangen en waarvoor geen opvraagbrief is verstuurd.

De notaris brengt in de aanvragen op de lotingslijst via de loting een rangorde aan. Zo ontstaat een rangschikkingslijst. Meer informatie over de lotingsprocedure vindt u in bijgevoegd lotingsprotocol. De uitkomst van de loting wordt zo spoedig mogelijk na de loting bekendgemaakt via onze website.

Let op: een hoge rangschikking wil niet zeggen dat de aanvraag automatisch gehonoreerd wordt. Ook aanvragen die om formele of inhoudelijke gronden moeten worden afgewezen, loten mee.

Stap 4: inhoudelijke beoordeling

De volgorde op de rangschikkingslijst is ook de volgorde waarin de Rijksdienst de komende twee maanden de aanvragen inhoudelijk gaat behandelen. De aanvragen worden inhoudelijk behandeld zolang er budget beschikbaar is. Gelet op cijfers uit het verleden zullen er naar verwachting zo'n 400 à 500 aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Aanvragen waarbij subsidieverlening tot overschrijding van een subsidieplafond zou leiden of waarbij sprake is van een andere weigeringsgrond, worden afgewezen.

Stap 5: de beschikking

Zodra de behandeling van een aanvraag afgerond is, gaat er direct een beschikking de deur uit, positief dan wel negatief. Tussentijds bellen over de voortgang levert dus geen nieuwe informatie op.

Alle aanvragers krijgen in de periode april - juni, maar uiterlijk 30 juni schriftelijk bericht of hun subsidieverzoek gehonoreerd wordt. Ruim op tijd om de voorgenomen werkzaamheden voor de periode 2012-2017 voor te bereiden.

Archeologische monumenten

Voor archeologische monumenten is apart budget beschikbaar. Deze worden behandeld op volgorde van ontvangst. Gezien het beperkte aantal op 15 januari ontvangen archeologie-aanvragen is hiervoor naar verwachting geen loting nodig.