Vrije Universiteit Amsterdam

Visualizeren van de krimpende hersenen


* Startdatum: 28-04-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Visualizing the shrinking brain: Longitudinal MR studies in the spectrum of cognitive decline


* Spreker: J.D. Sluimer


* Promotor: prof.dr. F. Barkhof prof.dr. Ph. Scheltens


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

MRI zal zowel bij wetenschappelijk onderzoek als in de klinische praktijk een grotere rol spelen bij het stellen van de diagnose,en bij het volgen van de ziekte. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jasper Sluimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en dit zal sterk toenemen de komende decennia. Om de ziekte van Alzheimer in de toekomst te kunnen behandelen, zijn middelen nodig om zo vroeg mogelijk de diagnose te stellen en de snelheid van achteruitgang betrouwbaar te volgen. Sluimer onderzocht welke hersengebieden waren aangedaan. Hij deed dit met behulp van meerdere MRI-scans bij gezonde personen tot patiënten met gevorderde ziekte van Alzheimer. Ook keek hij naar de samengang van het celverlies op MRI met klinische, cognitieve, genetische en biologische factoren.

Sluimer toonde aan welke gebieden juist in een vroeg stadium zijn aangedaan. Het blijkt dat de mate van celverlies in deze gebieden op MRI sterk samenhangt met de geestelijke achteruitgang. Hierdoor kan MRI worden gebruikt om de ziekte van Alzheimer eerder vast te stellen. Belangrijker nog is dat met meerdere MRI-scans de ziekte beter vervolgd kan worden. MRI-scans zijn hiervoor ook beter bruikbaar dan specifieke eiwitten in de hersenvloeistof (verkregen met een ruggenprik). Zo kan een nauwkeurigere prognose worden gegeven, maar kunnen we bijvoorbeeld ook het effect van toekomstige behandelingen betrouwbaar monitoren. Tot slot toonde Sluimer aan dat er een agressievere variant van de ziekte van Alzheimer is, die met name bij jongere patiënten voorkomt.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam