Rijksoverheid

'Stabiele olieprijs gezamenlijk belang'

Nieuwsbericht | 19-04-2011

"Door een snelle stijging van de olieprijzen kan het voorzichtige economische herstel stokken. Stabiliteit op de oliemarkt is een gemeenschappelijk belang van producenten en consumenten."

Dat verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Saoedi-Arabië tijdens besprekingen met olieminister Al-Naimi over de situatie op de energiemarkt. Door de onrust in de Arabische wereld zijn de olieprijzen de afgelopen maanden fors gestegen.

Saoedi-Arabië wees op een element van speculatie in de markt, maar verklaarde zich bereid de olieproductie op te voeren als de vraag verder stijgt.

Samenwerking op gebied van energie-onderzoek

Minister Verhagen stelde voor dat Nederland en Saoedi-Arabië de samenwerking op het gebied van energie-onderzoek voortzetten en uitbreiden. Nederland en Saoedi-Arabië doen al samen met Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk onderzoek naar de opslag van het broeikasgas CO2.

Op het ééndaagse werkbezoek in de Saoedische hoofdstad Riyaad ontmoette minister Verhagen daarnaast vertegenwoordigers van Saoedische bedrijven die in Nederland werken, en van Nederlandse bedrijven in Saoedi-Arabië.