Groen!

Kernuitstap prioriteit voor volgend regeerakkoord

door Wouter Van Besien (Groen!) op 19 april 2011 in "Klimaat en energie"

âDe kernuitstap is één van de twee hoofdpunten waarop Groen! het regeerakkoord zal afrekenen, naast de strijd tegen armoede. Onze deelname aan de regering hangt ervan af,â stelt Groen!- voorzitter Wouter Van Besien in een interview met de Morgen. Van Besien betreurt dat alle aandacht naar communautaire agendapunten gaat, terwijl energie het thema is dat de mensen echt bezighoudt.

Groen! stelt zich grote vragen bij het huidige energiebeleid van zowel de federale als de Vlaamse regering. De federale regering heeft na de ramp in Fukushima het debat onmiddellijk proberen te smoren door de kernuitstap te laten afhangen van stresstests. Enkel als die slecht uitvallen, gaat de geplande sluiting van de drie oudste kerncentrales in 2015 door. "Deze argumentatie klopt van geen kanten," stelt Van Besien: "Europees minister voor Energie Oetinger zegt het wel heel duidelijk: Als stresstesten een negatief resultaat geven, dan betekent dat de kerncentrales onmiddellijk dicht moeten." Niet in 2015 dus.

De verstrengeling tussen de federale overheid en de grootste energieproducent Electrabel is nefast voor een transparante en moderne organisatie van de Belgische energiemarkt. Er is een Europese enquête gehouden die de steun voor kernenergie in kaart brengt. In België steunt maar één derde het langer open houden van de kerncentrales. "Er is dus geen draagvlak," constateert Van Besien: "Kernenergie is niet veilig en bovendien is het ook economisch veel interessanter om volop voor hernieuwbare energie te gaan. Hoeveel meer argumenten heb je nodig om eindelijk de klik naar hernieuwbare energie te maken?"

De Vlaamse regering doet het op vlak van energiebeleid niet beter. Vlaanderen heeft de sleutels in handen om meer hernieuwbare energie op te wekken. Minister voor Energie Van den Bossche kijkt echter oogluikend toe hoe het draagvlak van zonne-energie ondermijnd wordt door een subsidiëringsysteem dat mensen tegen elkaar opzet. Het Vlaamse energiebedrijf waarmee de N-VA zo graag uitpakte tijdens de verkiezingscampagne, lijkt net zoals de staatshervorming een loze belofte.

"We zitten nu al negen maanden te discussiëren over de staatshervorming," stelt Van Besien vast: "Er klopt echter een andere strijd aan de deur: de strijd om energie. Dit is een punt dat inhoudelijk enorm dringend is en nu volledig verdrongen wordt. Dit gaat zich tegen Vlaanderen keren."