Gemeente Leeuwarderadeel


Rechter oordeelt: college bij aanwijzing ligplaatsen juist gehandeld

19-04-2011 10:55

Begin april heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het door de heer Tienstra (Britsum) en het college van de gemeente Leeuwarderadeel ingediende hoger beroep met betrekking tot het aanwijzingsbesluit ligplaatsen.

Op basis van dit besluit kunnen er ligplaatsen in de Stienser opvaart worden ingenomen.

De Raad van State heeft het college in het gelijk gesteld en geoordeeld dat het aanwijzingsbesluit in stand kan blijven. Met deze uitspraak komt er een einde aan een langslepende kwestie tussen de heer Tienstra en de gemeente Leeuwarderadeel.

Innemen van ligplaatsen
Met het aanwijzingsbesluit heeft het college enkele van de door Tienstra illegaal ingenomen ligplaatsen in de Stienser opvaart willen legaliseren. Dat heeft zij gedaan omdat Tienstra daarin belangen heeft en het besluit in bepaalde behoeften voorziet.
Op grond van het aanwijzingsbesluit is Tienstra ruimte gegund - voor een goede bedrijfsvoering - ligplaatsen in te nemen.

Reikwijdte aanwijzingsbesluit
Tussen de heer Tienstra en de gemeente Leeuwarderadeel bestond echter een verschil van mening over de reikwijdte van het aanwijzingsbesluit. De heer Tienstra was van oordeel dat de gehele kade als ligoever diende te worden aangewezen. Het college vond dit niet wenselijk. Door de gehele oever aan te wijzen zou het gebruik van de opvaart, voor het in- en uitvaren in de boxen van de naastgelegen jachthaven, worden gehinderd.

Rekening gehouden met belangen.
De Raad van State heeft nu geoordeeld dat het college voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de heer Tienstra. Hierdoor kan het aanwijzingsbesluit in stand worden gelaten. Met de uitspraak is helder gemaakt wat de rechten van de heer Tienstra zijn in de Stienser opvaart voor wat betreft het innemen van ligplaatsen. Nu het besluit onherroepelijk is, staan deze rechten bovendien ook vast.
---