Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 april 2011

Kamervragen van het lid Heijnen (PvdA) over het accres van het gemeentefonds voor de komende jaren

aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


* Heeft u kennis genomen van de berichten "Onverwachte financiële tegenvaller gemeenten" en "Fout BZK over gemeentefinanciën" gepubliceerd op de website van Binnenlands Bestuur op 15 en 18 april 2011?


* Klopt het dat de brief aan de Kamer over de geldstromen voor de wijkenaanpak onjuiste informatie bevatte door melding te maken van een negatief accres vanaf 2012? Zo ja, waarop baseerde de verantwoordelijk ambtenaar zich bij het constateren dat het accres vanaf 2012 negatief zal zijn en hoe is de discrepantie ontstaan tussen de informatie uit de decembercirculaire en deze brief?


* Deelt u de mening dat het voor gemeenten van groot belang is dat zij tijdig en juist geïnformeerd worden over de ontwikkeling van hun financiën? Zo ja, hoe beoordeelt u de onduidelijkheid die er voor gemeenten is ontstaan door het verschijnen van deze brief en door de onzekerheid die de komende bezuinigingen van het Rijk met zich meebrengen?


* Heeft u kennis genomen van de mening van deskundigen dat de raming van het accres, zoals opgenomen in de decembercirculaire erg positief is? Deelt u die inschatting? Zo nee, waarop is de beraming van het accres gebaseerd en hoe groot is het risico voor de gemeenten van een negatieve bijstelling?


* Zal de komende meicirculaire een bijstelling van het geraamde accres bevatten ten opzichte van de vorige circulaire? Zo ja, is er sprake van een afname of een toename van het geschatte accres?


* Wanneer hoopt u de gemeenten eindelijk een completer en duidelijker beeld te kunnen schetsen van de gevolgen van het regeerakkoord op hun financiële positie?


Partij van de Arbeid