Dienstenbond CNV

Nieuws

19 april 2011

Cao-onderhandelingen mode-sport mislukt

Helaas zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de mode- en sportwinkelsmode-sport mislukt. Werkgevers hebben een eindbod gedaan met een zeer beperkte loonstijging. Ook op de andere punten wordt weinig geboden. CNV Dienstenbond heeft dit eindbod afgewezen.

Zoals u weet hebben wij tijdens de onderhandelingen veel tijd besteed aan het loongebouw en het functie waarderingssysteem. Nadat deze discussie afgerond was hebben wij verder gesproken over een cao. Dit heeft er toe geleid dat werkgevers uiteindelijk een waardeloos eindbod hebben neergelegd. Met onder andere een zeer schamele loonsverhoging van twee procent (opgeknipt) over negentien maanden. Ook hebben wij een beperkt aantal boterzachte andere punten binnengehaald. Dit eindbod is dermate slecht dat CNV Dienstenbond het afgewezen heeft. U vindt de tekst van het eindbod bij deze info.

Zo gaat het niet langer
Sinds jaren proberen de werkgevers in de mode-sport goedkoop van de cao af te komen. Jarenlang heeft CNV Dienstenbond discussies gevoerd over een nieuw loongebouw. Talloze gesprekken zijn er gevoerd om tot goede arbeidsvoorwaarden te komen. Het eindresultaat is een loongebouw wat jaren geleden al in de cao had moeten zitten een magere loonsverhoging en wat boterzachte toezeggingen. Zelfs naleving van de huidige cao (de maaltijdvergoeding!) is een probleem voor deze werkgevers.

CNV Dienstenbond
CNV Dienstenbond is van mening dat de mode-sport een volwassen branche hoort te zijn. CNV Dienstenbond is van mening dat u als werknemer recht heeft op een fatsoenlijke loonsverhoging. Wij zijn van mening dat u recht heeft op goede arbeidsvoorwaarden, dat u kansen krijgt om te groeien, werk- en privé goed te combineren en met plezier naar uw werk te gaan etc. Wij geloven in constructief overleg met werkgevers waarin wij samen gedegen arbeidsvoorwaarden afspreken die recht doen aan de mensen op de vloer. Zodat werknemers zich gewaardeerd voelen en op een gezonde en gemotiveerde manier hun werk kunnen doen. Werkgevers in de mode-sport staan hier anders in. Werknemers zijn duur, werknemers zijn een kostenpost en moeten het liefste 24 uur per dag op afroep komen opdraven. Wij hebben met werkgevers ellenlange discussies moeten voeren over de vraag of er vier wachtdagen ingehouden moeten worden bij chronisch zieken. Lange discussies over uw maaltijdvergoeding. CVN Dienstenbond is lang in dit soort discussies meegegaan in de hoop dat wij uiteindelijk tot een acceptabel resultaat zouden komen. Een goede loonsverhoging die een compensatie is voor de inflatie plus kwalitatief goede andere afspraken. Dit is niet gelukt.

Hoe nu verder?
Na zeer lang onderhandelen moeten wij de conclusie trekken dat het met onderhandelen niet lukt om tot goede arbeidsvoorwaarden in de mode-sport te komen. De komende tijd zal CNV Dienstenbond de werknemers in de mode-sport hier breed over informeren. Wij willen samen met u naar de toekomst van uw arbeidsvoorwaarden kijken. CNV Dienstenbond wil graag goede arbeidsvoorwaarden voor u afspreken in de mode-sport. Daar heeft u recht op, maar ook de branche heeft hier recht op. Zonder goede arbeidsvoorwaarden wil er straks niemand meer in de mode-sport werken. Laat ons weten wat uw mening is!
Alleen samen kan het ons lukken om een cao in de mode-sport te realiseren!

Wilt u reageren, heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met uw bestuurder Agostino Di Giacomo Russo, tel 023 5670 615
of per e-mail: a.digiacomorusso@remove-this.cnvdibo.nl