Dienstenbond CNV

Nieuws

19 april 2011

Eindbod cao HEMA

Na (weer) een lange dag onderhandelen door vakbonden bleek het niet mogelijk om met elkaar tot een goede cao te komen. De onderhandelingen zijn vastgelopen op loon, flexibiliteit en jeugdlonen. HEMA heeft vervolgens gemeend een eindbod aan bonden voor te leggen.

CNV Dienstenbond heeft ingezet op tenminste de inflatiecorrectie als het gaat om de loonsverhoging en daarom vroegen we 2% loonsverhoging per 1 februari 2011. HEMA wil niet verder gaan dan 0,9% erbij op 1 mei a.s. en 1% erbij op 1 september a.s. Dat lijkt goed in vergelijking met andere cao-afspraken, maar HEMA wil ook een cao van 14 maanden, twee maanden langer dan gebruikelijk. In dat licht is de loonsverhoging erg mager.

Vakbonden hebben ook gezamenlijk ingezet om de gevraagde flexibiliteit te beteugelen. HEMA erkent dat het arbeidscontractenstelsel (ACS) naar de letter en de geest uitgevoerd moet worden en dat het daar te vaak aan schort. Daarom hebben vakbonden voorgesteld om de grenzen van het ACS krapper maken; wij willen meer zeggenschap over de eigen tijd voor elke werknemer. HEMA vindt dat het ACS prima voldoet en het beter uitgelegd moet worden. HEMA zegt dus nee tegen het krapper maken van die grenzen terwijl bonden daar voorstellen voor gedaan hebben. Een tweede reden dus voor het vastlopen van de onderhandelingen.

Tot slot was ook het minimumjeugdloon een struikelblok. Weliswaar is HEMA bereid de jeugdlonen opnieuw met 2% te verhogen, net als vorig jaar. Zo gaat de 15 jarige van 30% van het volwassenenloon in 2009 naar 32% in 2010 en naar 34% op 1 juli a.s. Voor alle andere "jeugdigen" tot 23 gebeurt iets vergelijkbaars maar dan zijn de % natuurlijk hoger. Vakbonden willen dat HEMA stopt met het betalen naar leeftijd. Dat is discriminatie; waarom moet een medewerker die hetzelfde doet ,maar alleen jonger is minder betaald krijgen?

Er zitten ook een paar pluspunten in het eindbod. Zo worden de UC/IC toeslagen -eindelijk- toch geïndexeerd. Ze gaan meestijgen met de lonen en de zgn. plafonds verdwijnen. Ook goed is de afspraak dat het afrekenen van de minuren jaarlijks op 1 oktober voortaan gewoon gaat plaatsvinden. Gewoon, zoals de cao dat bedoelt als sinds jaar en dag, maar zoals het zo vaak niet gegaan is. Gewoon kwijtschelden die minuren en stoppen met het gebruiken van bestaande compensatie-uren om minuren weg te strepen. Elk jaar op 1 oktober. HEMA heeft erkend dat het veel te vaak mis ging en dat er onterecht vaak geen kwijtschelding heeft plaatsgevonden.

Hema wil ook graag een pilot met nachtopeningen. CNV Dienstenbond is daar eigenlijk niet voor, er zitten veel nadelen aan. Echter, Hema garandeert in deze pilot vrijwillige inzet en garandeert de veiligheid. De evaluatie wordt met bonden besproken.

CNV Dienstenbond legt dit eindbod neutraal aan de leden voor. Het is een eindbod dat niet in de buurt komt van een goede cao, maar waar ook weinig ruimte meer in zit van de HEMA. Uiteraard hebben de leden het laatste woord, als zij niet instemmen met deze cao, betekent dat, dat er alternatieve acties gevoerd moeten worden door de leden om de cao af te dwingen. Vanzelfsprekend helpen wij de leden daarbij! Op het bijgaande reactieformulier kunt u aangeven of u instemt met dit eindbond of niet. Graag uw reactie vóór 30 april a.s. terugzenden.

Tenslotte, de cao is van ons allemaal, ook van uw niet georganiseerde collega. Maak ze duidelijk dat CNV Dienstenbond ook voor hen probeert goede afspraken te maken. Lidmaatschap is nu de eerste drie maanden gratis.

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl Twitter: www.twitter.com/feddemonsma (@feddemonsma)