Raad van State


woensdag 20 april 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat (nu: Infrastructuur en Milieu) van het Tracébesluit A4 Delft-Schiedam. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe snelweg tussen de bestaande A4 bij de aansluiting Delft-Zuid (Kruithuisweg) en het knooppunt Kethelplein bij Schiedam. Ook wordt een landtunnel aangelegd. Volgens de minister is de wegcapaciteit tussen Den Haag en Rotterdam te klein en staan er op de enige hoofdverbinding, de A13, dagelijks veel files. Met de aanleg van de A4 wordt een alternatieve verbinding tussen beide steden mogelijk gemaakt. Tegen dit besluit komen 23 organisaties en particulieren in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Onder hen onder meer de Milieufederatie Zuid-Holland samen met de Stichting StopRW19/A4 en de Vereniging Tegen Milieubederf, de Stichting A4 met Vaart en de Stichting Daadwerkelijk Nut A4. Zij zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de verlenging van de A4. Volgens hen zijn er alternatieven om de bereikbaarheid van Den Haag en Rotterdam te verbeteren. Verder zijn ze bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor een toename van de geluidsbelasting. Ten slotte wordt door veel bezwaarmakers gewezen op de nadelige effecten van de aanleg van de A4 op de natuur. Vanwege de hoeveelheid beroepen wordt de zaak ook op donderdag 21 april op zitting behandeld. Vandaag behandelt de Raad van State de volgende onderwerpen: de toepasselijkheid van de Crisis- en herstelwet, het milieueffectrapport, de keuze voor het tracé en de alternatieven, het verkeersmodel, het akoestisch onderzoek, de geluidshinder en de luchtkwaliteit. Op donderdag 21 april komen de tunnelveiligheid, de gebieds- en soortenbescherming, de compensatie, de externe veiligheid en alle overige bezwaren aan de orde. (zaaknummer 201009980/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leerdam van het bestemmingsplan 'Broekgraaf'. Het plan maakt de bouw van 1.000 woningen mogelijk en een nieuw sportcomplex, maatschappelijke voorzieningen, een ecologische zone, een stationhalte en een gelijkvloerse spoorwegovergang voor de ontsluiting van de nieuwe wijk. Het gaat om het gebied tussen de Koenderseweg, de Tiendweg, de spoorlijn Geldermalsen/Dordrecht, de Lindestraat en de openbare begraafplaats van Leerdam. Het bestemmingsplan is globaal van aard en zal gefaseerd worden uitgewerkt. De 'vereniging tot behoud van het landelijk karakter van de Parallelweg', Bunnik's Exploitatiemaatschappij en twee inwoners van Leerdam komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009143/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Brummen van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008'. Het plan heeft betrekking op het buitengebied van de gemeente Brummen. De bebouwde kommen van Brummen, Eerbeek, Hall, Leuvenheim, Empe en Oeken zijn buiten het plan gelaten. Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan zijn de grenzen van de bebouwde kom gewijzigd. Het landgoed Engelenburg en het recreatieterrein Vinkenweide zijn uit het plan gelaten. Een aantal inwoners van Brummen, Leuvenheim, Hall, Laag Soeren en Eerbeek komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sommigen van hen zijn het niet eens met de bestemming die hun perceel heeft gekregen. Ook hadden enkelen liever gezien dat hun perceel in de bebouwde kom zou liggen en dus buiten het plan zou zijn gelaten. Andere inwoners verzetten zich ertegen dat zij geen woningen op hun perceel mogen bouwen, terwijl dat op andere plekken in het buitengebied wel zou zijn toegestaan. De eigenaren van een perceel aan de Smeestraat willen drie woningen bouwen, maar op grond van het bestemmingsplan mogen dat er maar twee zijn. Daar zijn ze het niet mee eens. (zaaknummer 201001712/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel West van de gemeente Amsterdam heeft verleend aan Abattoir Amsterdam voor een slachterij met warmvleesgroothandel aan de Jan van Galenstraat. De slachterij is het niet eens met de lozingsvoorschriften voor stikstof en chemisch zuurstof verbruik (czv). Volgens haar zijn de voorschriften te streng en kan zij daar nooit aan voldoen. Daarom is de slachterij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State de lozingsvoorschriften voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201101896/2)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van De Wolden van het bestemmingsplan 'Kloosterveld'. Het plan heeft betrekking op het gebied dat bij het Dwingelderveld ligt, tussen Benderse en Waterleuzen. Voor het natuurgebied Dwingelderveld is eerder een inrichtingsplan vastgesteld. Met het bestemmingsplan wil de gemeenteraad de uitvoering van het inrichtingsplan Dwingelderveld voor zover gelegen in de gemeente De Wolden planologisch mogelijk te maken. Het Dwingelderveld behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het door de overheid aangewezen netwerk van natuurgebieden in Nederland. Bovendien maakt het deel uit van het netwerk van de belangrijkste natuurgebieden van Europa, Natura 2000. De belangrijkste doelen voor het Dwingelderveld zijn uitbreiding en kwaliteitsverbetering van de vochtige heide en van verschillende typen vennen en veentjes. Een inwoner van Ruinen vindt dat onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor zijn perceel, omdat het bestemmingsplan niet van toepassing is op zijn perceel, maar het inrichtingsplan wel. Hij vindt dan ook dat het bestemmingsplan een groter gebied had moeten omvatten. Hij komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011537/1)