Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
58 Vragen van de heer S. de Vries
(ingekomen 19 april 2011)

Zorgen en verbazing over bomenkap Leidsche Rijn

Uit berichtgeving in het Algemeen Dagblad vernam de fractie van GroenLinks dat de Bomenstichting bezwaar maakt tegen de voorgenomen kap van 100 bomen voor het bouwrijp maken van het voormalig veilingterrein aan de Utrechtseweg. De bomenstichting maakt zich zorgen over de kansen van de bomen bij herplanten en herplaatsing.

GroenLinks is verbaast over het feit dat de gemeente heeft laten weten niet met de Bomenstichting in gesprek te gaan over de voorgenomen kap.

Dat leidt tot de volgende vragen:

1. Klopt de berichtgeving in het AD/UN waarin de gemeente zegt niet in gesprek te willen gaan met de Bomenstichting over de kap van bomen op het voormalig veilingterrein? Zo ja, waarom wil het college dat niet?
2. Wat is het bezwaar, in het kader van het open en transparante karakter dat dit college nastreeft, tegen het luisteren naar belangenverenigingen en betrokken bewoners in dit soort situaties?
3. Op welke gronden wordt bepaalde bomen wel, en welke bomen niet verplaatst?
4. Klopt de berichtgeving dat bij herplanting van bomen in het Amaliapark er honderden bomen zijn gesneuveld? Zo ja, hoe heeft dit kunnen gebeuren?
5. Volgens de Bomenstichting is het verplaatsen van bomen in april veel te laat en schadelijk voor de bomen. Is er wel voldoende expertise binnen het projectbureau Leidsche Rijn om dergelijke verplaatsingoperaties uit te voeren? Zo nee, wordt deze expertise in voorkomende gevallen ingewonnen bij andere diensten?
6. Ziet het college mogelijkheden om de verplaatsing van de bomen uit te stellen tot een geschikter seizoen?
7. GroenLinks vindt bewonersparticipatie en het betrekken van belangenorganisaties bij besluitvorming erg belangrijk. Zeker als het de directe omgeving ernstig beïnvloedt. Vindt het college dat er in dit geval sprake is van participatie, zoals dat met de raad is afgesproken? Zo ja, hoe was het participatieproces vormgegeven?
8. Deelt het college de mening van GroenLinks dat er alsnog gesproken zou moeten worden met de Bomenstichting en gaat zij deze alsnog uitnodigen voor een gesprek met het projectbureau Leidsche Rijn? Zo neen, waarom niet?


---- --