Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 april 2011

Overlast straatmuzikanten aan banden

Op verzoek van de gemeenteraad doet het college een voorstel met daarin een viertal opties om de ervaren overlast door straatmuzikanten aan te pakken.

Het aantal Oost-Europese straatmuzikanten groeit gestaag in Nederland. Ook in de Alkmaarse binnenstad bepalen deze straatmuzikanten de afgelopen jaren meer en meer het beeld. Hiermee groeide ook het aantal klachten over ervaren overlast door burgers en bedrijven. De klachten betreffen met name de duur en de kwaliteit van de muziek.

Vier varianten
In het voorstel aan de raad geeft het college vier uitgewerkte varianten, waarbij wordt ingegaan op de voor- en nadelen en praktische consequenties. De varianten zijn:
. Huidige situatie in stand laten, ongewijzigd gelet op tegengaan extra regelgeving en lastige handhaafbaarheid
. Huidige situatie in stand laten, maar randvoorwaarden aanscherpen
. Huidige situatie in stand laten, randvoorwaarden aanscherpen en straatmuzikanten alleen toestaan op maandag t/m woensdag en zaterdag
. Reguleren van straatmuzikanten met een vergunningstelsel

Verzoek
In de vergadering van de raadscommissie bestuur- en middelen van 8 maart 2011 is verzocht mogelijkheden aan te reiken om aan de hand van een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening de overlast van straatmuzikanten te beperken. Het college vraagt de raadscommissie aan te geven naar welke optie de voorkeur uitgaat. Als de commissie de voorkeur heeft bepaald wordt een wijziging van de Apv aan de raad ter vaststelling voorgelegd.